Inspekce prošetřuje pověřeného ředitele pražské městské policie

Praha – Inspekce městské policie prověřuje, zda Ludvík Klema, pověřený řízením strážníků, nepřekročil své pravomoci. Před pěti lety se totiž jako náměstek strážníků obrátil e-mailem na všechna obvodní ředitelství v Praze, zda by se strážníci nemohli pokusit najít ukradené auto jeho přítele Aleše Hámy. Na inspekci se obrátil sám Klema, výsledek by měl být znám počátkem listopadu. Klema byl po odvolání Vladimíra Kotrouše pověřen řízením městské policie a byl i jedním z uchazečů na Kotroušovo místo, konkurz ale dnes pražský primátor Svoboda zrušil.

Před pěti lety ukradli zloději v Praze přes sedm tisíc vozidel a objasněnost podobných případů se pohybovala v jednotkách procent. Tehdy rozeslal Klema e-mail, aby strážníci hledali jedno konkrétní auto: „Vzhledem k faktu, že je kamarádem nejen mým, ale fandí celé MP a leccos pro nás udělal a určitě ještě udělá, žádám vás, aby strážníci informacím věnovali pozornost a pokusili se v rámci hlídkové činnosti vozidlo nalézti.“  

Klemův známý Aleš Háma potvrzuje, že se na něj kvůli krádeži auta obracel: „Poprosil jsem ho, kdyby náhodou to auto na kamerách viděli, že to je moje auto a že by bylo fajn, kdyby mi dal vědět.“ 

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Náměstek městské policie se hájí tím, že nadstandardní pomoc zařídil v minulosti v desítkách případů, šlo prý o politiky, umělce, veřejně činné osoby, ale i normální lidi. „Já bych v tom spíš viděl ne osobní aktivitu, ale moji pracovní aktivitu,“ dodal Klema.   

I kvůli tomuto případu poslali minulý týden odboráři stížnost pražskému primátorovi Bohuslavu Svobodovi (ODS). „Jsem zastáncem toho, že by ve všech případech mělo být postupováno úplně stejně,“ uvedl Richard Krbek ze Svobodných odborů samosprávy.