Libovolným registračním značkám dala sněmovna zelenou

Praha - Poslanci posunuli v legislativním procesu možnost mít na autě registrační značku dle libovůle motoristy. Umožnit to má novela zákona, kterou dnes poslanci projednali a podpořili v prvním čtení. Novinkou je i možnost přenést značku z jednoho vozu na jiný nebo ponechat původní značku na vozidle při jeho převodu na jiného majitele. Novela také výslovně zakazuje přetáčení tachometrů.

„Přistoupili jsme k tomu i z toho důvodu, že tu jistá veřejná objednávka je. Jde i o běžnou záležitost v okolních státech,“ podotkl pro ČT ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM). Zdůraznil, že značka bude muset být v budoucnu unikátní. S implementací nového režimu do praxe nevidí Dobeš problém, registr prý zanášení nových unikátních značek zvládne bez komplikací. Zamezit možnosti zneužití volného výběru slov, případně zneužití jmen celebrit a známých lidí má chystaná prováděcí vyhláška.

Značka na přání bude moci mít o jeden znak navíc, tedy osm znaků. Nebude smět obsahovat například vulgarismy. Zájemci si budou moci určitou kombinaci znaků zarezervovat a jedna tabulka se značkou na přání je bude stát 5 tisíc korun. Podle dřívějšího vyjádření ministra dopravy Pavla Dobeše se tím omezí prostor pro korupci, protože přidělování lukrativních čísel často provázely úplatky. „Podle našeho názoru půjde o výrazné snížení korupce právě při pořizování registračních značek,“ potvrzuje tiskový mluvčí ÚAMK Martin Opatrný.

Změna by neměla zkomplikovat činnost ani pojišťovnám, které i s novými značkami poznají, který řidič je třeba z hlavního města, a má tak mít dražší pojištění. „Poznávací značka jako taková není segmentačním kritériem, tím jsou údaje o vozidle a řidiči,“ vysvětluje Jan Heinz z České pojišťovny.

Nově by také mohl majitel vozidla za poplatek požádat o přidělení další tabulky k již vydané registrační značce, například pro nosiče kol nebo při poškození současné značky. Poplatek za vydání běžné tabulky se značkou se zvýší z 200 na 300 korun.