Za vraždu starosty Vytopila padlo 15 let a 3,5 roku

Brno - Za vraždu bývalého místostarosty Brna-Židenic Aleše Vytopila si obžalovaná Radka Pojerová vyslechla verdikt brněnského krajského soudu 15 let vězení. Filip Onderka, který podle soudu pomáhal s odstraněním těla, stráví ve vězení 3,5 roku, a to za nadržování. Pojerová navíc musí pozůstalým zaplatit celkem 925 tisíc korun.

Vytopil přišel o život loni v září v Mariánském údolí na okraji Brna. Pachatelé jeho tělo odvezli k Ivančicím na Brněnsku, tam jej pohřbili. Ještě předtím oddělili hlavu, která se dosud nenašla. Pojerová u krajského soudu házela vinu na Onderku, Onderka na Pojerovou.

Soudce Tomáš Kurfiřt vidí za důkazy a výpověďmi řadu otázek nezodpovězených, ale i přesto prý usvědčují z vraždy Pojerovou. Onderka jí pouze pomáhal s odstraňováním těla a sháněním alibi. „Pokud se obžalovaný něčím provinil, tak tím, jak se choval poté, co střelila poškozeného,“ řekl Kurfiřt, podle nějž Onderka vraždu neplánoval. Jinak by Vytopila nezval na schůzku do rušného Mariánského údolí.

Vražda Vytopila byla podle obžaloby výsledkem složitého propletence vztahů, jehož součástí se politik stal po seznámení s bývalou prostitutkou Pavlou Antalovou, matkou dvou dětí. Začali spolu žít a podnikat. Vytopil si vytvořil blízký vztah k 1,5roční dcerce Antalové, o kterou prý chtěl pečovat. Vlastní děti neměl. Onderka je bývalým přítelem Antalové a otcem holčičky. Pojerová je bývalá manželka Onderky, s nímž udržovala vztah i po rozvodu.

Onderkův obhájce zopakoval, že Vytopila zastřelila Pojerová v Mariánském údolí kvůli tomu, že ji urazil nevhodnou poznámkou. „Přišel o život člověk. Je mi to líto, ale nemohl jsem tomu zabránit,“ řekl Onderka. Už dříve přiznal, že pomáhal s odstraněním těla. „Kdo by toto odmítl ženě, která právě odpravila člověka a v kabelce má berettu?“ ptal se Onderkův obhájce.

Pojerová jakýkoliv podíl na vraždě popírá. S Vytopilem prý nikdy nepřišla do styku. „Nikdy jsem jej neviděla, neznám ho,“ uvedla při své závěrečné promluvě. Advokáti shodně požádali soud, aby oba podezřelé zprostil obžaloby z vraždy.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)