Většina nemocnic zatím smlouvy uzavřené nemá, Sobotka z toho viní vládu

Praha - Situace ve zdravotnictví je stále vážná, podle náměstka ministra pro zdravotní péči Petra Noska sice má valná část nemocnic se zdravotními pojišťovnami již určitou dohodu, většina z nich ale ještě nepodepsala smlouvu. To by se jim snad mělo podařit na počátku listopadu. Opoziční ČSSD považuje situaci za důsledek současné nestability ve vládních stranách, její předseda Bohuslav Sobotka dnes napsal premiérovi Petru Nečasovi otevřený dopis, ve kterém ho žádá, aby se do situace vložil.

Ke dnešnímu dni má nějakou formu dohody s pojišťovnami asi 60 nemocnic a jednání dále pokračují. U devadesáti procent nemocnic již není o znění smlouvy moc pochybností a smlouva by tak měla být podepsána na přelomu října a listopadu. Situace by se tedy u většiny nemocnic měla rychle uklidnit. Většina nemocnic, které smlouvu uzavřou, by ji měla uzavřít na dobu pěti let, kratší smlouvy by se týkaly jen těch nemocnic, kde pojišťovna pochybuje o kvalitě některých oddělení.

Mezi zbývajícími deseti procenty nemocnic, kterým hrozí, že smlouvy opravdu neuzavřou, nebo budou muset omezit fungování některých oddělení, jsou hlavně menší zařízení. Obecně je totiž snaha přesouvat zdravotní péči spíše do větších nemocnic s více odděleními, které mohou zajistit kvalitnější péči. Pro nemocnice, jež smlouvu do konce roku neuzavřou, to ale nemusí nutně znamenat zánik, v příštím roce mohou fungovat formou mimosmluvního vztahu. I v případě zrušení některých nemocnic ministerstvo slibuje zachování časové dostupnosti lékařské péče.

Podle ČSSD se napětí ve zdravotnictví dramaticky zvyšuje

Sociální demokraté považují současnou situaci ve zdravotnictví za důsledek současného politického klimatu. Situace je přitom podle ČSSD velmi vážná. „To, že nejsou smlouvy, dramaticky zvyšuje napětí v nemocnicích,“ řekl Bohuslav Sobotka a varoval, že nejistá budoucnost může donutit lékaře, aby uvažovali o odchodu, což by mohlo ohrozit kvalitu zdravotní péče. Sobotka má přitom pocit, že ministr zdravotnictví situaci dostatečně neřeší, vyzval proto premiéra Nečase, aby se do problému vložil.

Podle zástupců TOP 09 by měl ministr zdravotnictví Leoš Heger o situaci diskutovat hlavně se zdravotní radou a vložit by se měl i do vyjednávání s pojišťovnami. Naopak ministrovo mediální vystupování jeho kolegové z koaliční strany kritizují, může podle jejich názoru ohrozit zdravotní pojišťovny.

Vydáno pod