HIV pozitivních v Česku rekordně přibývá, prevence je nedostatečná

Praha – V Česku rychlým tempem přibývá HIV pozitivních. Podle odborníků je hlavním důvodem nedostatečná osvěta. Poslední velká kampaň upozorňující na nebezpečí tohoto viru proběhla v devadesátých letech. Loňský rok bylo nakažených 1 600 a jen letos jich lékaři spočítali přes 1 800. Situaci chce proto zlepšit sdružení Art for Life.

Poslední výrazná kampaň s názvem Víš, s kým spíš se odehrála v Česku před více než dvaceti lety. Dnes na ni navazuje projekt sdružení Art for Life, do kterého se zapojily známé osobnosti jako herečka Zuzana Bydžovská, olympionik Vavřinec Hradílek nebo zpěvačka Tereza Černochová. „Prevence je velmi důležitá a je jedna z nejjednodušších, která může být,“ dodala zpěvačka.

Dvanáct fotografií půjde do dražby. Výtěžek pak například na prevenci ve školách. Kromě toho Art for Life připravilo do konce listopadu řadu dalších akcí, které by měly podpořit boj proti HIV a AIDS. „Na příští rok připravujeme další fázi kampaně a plánujeme také přípravu brožurek, které budeme rozdávat ve školách,“ upřesnil mluvčí Art for Life Lukáš Sapík.

Za posledních pět let přibylo v Česku přes 600 nakažených virem HIV. „Lidé nebezpečí HIV infekce podceňují, dnes není takovou hrozbou jako v 90. letech,“ podotkl Hanuš Rozsypal, lékař AIDS centra nemocnice Na Bulovce. Sdružení Art for Life se snaží svými aktivitami vyvrátit také řadu mýtů, například že AIDS je nemocí pouze homosexuálů, prostitutek a narkomanů.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)