Řada zdravotnických oborů by se mohla studovat jen na vysoké škole

Praha – Obory záchranář, fyzioterapeut nebo všeobecná sestra by se měly studovat už pouze na vysoké škole. Alespoň podle představ ministerstva zdravotnictví, které připravuje novelu zákona o zdravotnických povoláních. Ředitelé vyšších odborných škol se ale bouří. Podle nich by to znamenalo pro školy úplnou likvidaci a pro pacienty personál s menší praxí.

Ministerstvu vadí, že ty samé obory se studují jak na vyšších odborných školách, tak na těch vysokých. „Diplomované specialistky mají často snahu ještě dostudovat to samé a získat bakalářský titul. Je to velmi rozporuplná záležitost,“ tvrdí ministr Leoš Heger.

Vyšší odborné školy tvrdí, že pro ně bude novinka likvidační. Právě ony přitom posílají do praxe nejvíc záchranářů i zdravotních sester, zatímco vysokoškolákům se podle nich k lůžkům moc nechce. „Pokud se týká vzdělání s praktickým dopadem, tak dle mého soudu je daleko kvalitnější vzdělání na vyšší odborné škole,“ říká ředitelka Vyšší odborné školy zdravotnické v Praze Mária Janáková.

Pokud úprava projde, čtyři tisíce studentů vyšších škol se tak ročně budou nově hlásit na ty vysoké - nebo nepůjdou nikam. V praxi by to mohlo znamenat, že sester a dalších odborných profesí bude málo. Ministerstvo zdravotnictví ale obavy krotí – s návrhem se dá pracovat.

Jestli budou do sanitek nastupovat už jen záchranáři-bakaláři, nebo ministr Heger ze svého záměru ustoupí, se ukáže na jaře. To totiž na vládu doputuje definitivní podoba zákona.

Reportáž Ivana Lukáše a Edity Horákové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod