V Česku chybí ambulance pro alkoholiky, jejich počet tak roste

Praha - V Česku trpí alkoholismem téměř desetina dospělé populace. A téměř stejný počet má k závislosti nakročeno. Léčbu přitom vyhledá jen zlomek. Jednou z příčin může být i nedostatek specializovaných zařízení, kam v počátcích závislosti stačí jen docházet. Řada lidí pak vyhledá ambulance pozdě a končí v léčebnách či na ulici.

Alkoholismem v Česku trpí podle posledních průzkumů skoro 300 tisíc obyvatel. A čím později přijde léčba, tím hůř se pacienti svojí závislosti zbavují. Na jejich léčbu se ale specializuje jen dvacet zařízení v zemi. „My se potom dozvídáme od těch, kteří přijdou k nám, že se předtím snažili najít takovou léčbu, a mohou to často i doložit, ale neuspěli,“ podotkl lékař Pavel Popov.

Na alkoholismus se specializuje jen málo lékařů 

Pacienti si stěžují i na nedostatek lékařů, kteří se na tuto problematiku specializují. Podle primáře Ivana Weinbergera se síť těchto ordinací rozpadla po roce 1989. „Protože to není atraktivní, tak se tomu věnuje málo lidí,“ domnívá se. Ministerstvo zdravotnictví je jiného názoru. „My jsme přesvědčeni, že tato síť v tuto chvíli funguje, samozřejmě můžeme diskutovat o kapacitách, nicméně není úkolem ministerstva zdravotnictví vytvářet sítě,“ uvedl mluvčí ministerstva Ferdinand Polák. 

Závislým na alkoholu se mohou věnovat i psychiatři. Ti ale pacienty často odmítají. „Někdy je to také volba lékaře, protože neexistuje žádná bonifikace lékaře za práci s touto obtížnější klientelou,“ podotkl Popov. Česko je navíc jeden z mála států, kterému chybí koncepce boje se závislostí. I s ohledem na metylalkoholovou aféru teď ministerstvo zdravotnictví chystá nový Národní program.

V Česku chybí ambulance pro alkoholiky (zdroj: ČT24)