Lékaři budou v listopadu místo oběda protestovat

Praha - Lékařské odbory ze zemí visegrádské čtyřky budou 20. listopadu protestovat proti stavu zdravotnictví. Akce začne ve 12:05 souběžně ve všech zemích a bude trvat půl hodiny. Podle šéfa Lékařského odborového klubu (LOK) Martina Engela bude protest pouze symbolický a pacientů se nedotkne. Zároveň ale upozornil, že odbory ještě neřekly poslední slovo a protest je pouze prvním krokem. Varoval proto vládu před jeho bagatelizací: „Krajním řešením je mutace akce Děkujeme, odcházíme na co nejširším půdorysu… Můžeme se bavit o prvním pololetí příštího roku.“

Odboráři nechtějí zasahovat do chodu nemocnic, protest se proto uskuteční v době, kdy mají zaměstnanci půlhodinovou pauzu. „Akce bude formou shromáždění zaměstanců, kde se upozorní na problémy jednotlivých zemí a problémy společné,“ doplnil člen předsednictva LOK Miloš Voleman. K protestu s hlavním tématem „bílý plášť“ se připojí i členové odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Měl by ji podpořit i management nemocnic. Odbory požadují až trojnásobek průměrného platu a zvýšení plateb pojišťoven. Průměrná měsíční mzda v ČR byla loni 24 436 korun.

Engel: Na ministerstvu budou říkat, že vytváříme bouři ve sklenici vody

Zdravotnictví v zemích visegrádské čtyřky je podle Engela podfinancované a různé pseudo-reformy, které probíhají, situaci ještě zhoršují. „Zdravotní systém považujeme za nemocný, je nebezbečný jak pacientům, tak zdravotníkům. S tím cítíme povinnost něco udělat, i když opět budeme slyšet, že nám jde jenom o naše platy, to není pravda,“ řekl předseda odborářů na brífinku. Lékařům jde podle něj hlavně o zachování zdravotnictví jako veřejné služby. Zástupci odborů proto zároveň předali ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) otevřený dopis, protože nesouhlasí s jeho reformou zdravotnictví.

Martin Engel: „Chci varovat vládu a ostatní subjekty před tím, aby tuto formu bagatelizovali. Visegrádská čtyřka reprezentuje velikost zhruba jako Francie, čili není to žádný bezvýznamný segment. Pokud by se zdravotníci těchto zemí dohodli na společném protestu, tak si myslím, že by to byl velký problém. Ten náš symbolický krok je jenom první, není to vrchol našeho snažení.“

„Další veliký důvod protestovat v nemocničním segmentu je fakt, že dva měsíce před ukončením rámcových smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními se nerýsuje dohoda, co bude po 1. 1. 2013,“ vyzdvihl Engel. 189 nemocnic musí navázat smlouvy s asi osmi nebo devíti pojišťovnami. Podle Engela trval naposledy celý proces šest měsíců. „Teď, když odečtete vánoční svátky, tak je tu asi 1,5 měsíce. Reálně není možné se dohodnout, pokud nedojde k zachování a překlopení smlouvy,“ upozornil s tím, že nechápe, co pojišťovny deset měsíců dělaly. 

Odborům se nelíbí ani platby pojišťoven nemocnicím za jednotlivé úkony, neodpovídají podle nich reálné hodnotě. „Ministerstvo postupně rezignuje na svou úlohu a veškeré praktické pravomoci přesunuje na pojišťovny. V praxi to znamená, že si pojišťovny budou samy určovat, jaké úkony budou z veřejného pojištění hradit a kolik za ně budou nemocnicím platit,“ obává se Voleman. „Postupně se bude víc a víc omezovat péče hrazená z pojištění a pro určité skupiny obyvatel se stane i základní zdravotní péče nedostupnou,“ dodal.

Odbory požadují 75 tisíc měsíčně pro kvalifikované doktory

Podle šéfa lékařských odborů byl z minulých protestů splněn vlastně pouze jeden požadavek – navýšení platů lékařů o 5 až 8 tisíc od března 2011. „Jenom krok zvýšení DPH odčerpal z nemocnic kolem čtyř nebo pěti miliard. To, že naše požadavky nebyly splněny, nás mrzí. Nechceme ale, aby byla ohrožena zdravotní péče o pacienty a aby v zemi vládly neustálé protesty. Rozhodně jsme ale v této otázce své poslední slovo neřekli. To musí být daleko silnější, než byl ten předchozí krok.“

České lékařské odbory jsou součástí FEMS (mezinárodní organizace lékařů zaměstnanců). Představitelé odborových svazů visegrádské čtyřky navíc podepsali v listopadu 2011 chartu, ve které se zavázali, že budou postupovat společně. „Po roce jsme nechtěli, abychom byli považováni za ty, kdo si jen vyměňují nějaká lejstra, ale abychom předvedli něco konkrétního,“ řekl České televizi Engel.

Lékařští odboráři v posledních letech protestovali už několikrát. Na počátku loňského roku při akci Děkujeme, odcházíme hrozily odchodem do zahraničí čtyři tisíce lékařů. Hromadný exodus se ale nakonec nekonal. Průměrný plat lékařů ve státních nemocnicích totiž loni vzrostl z 50 200 na 57 700 korun. Růst z roku na rok o sedm a půl tisíce je největším zvýšením platu u jedné skupiny veřejných zaměstnanců v historii Česka. Ministerstvo ale nesplnilo slib, že letos dostanou lékaři navíc dalších 10 procent. Zatímco ve státních nemocnicích nakonec dostali přidáno šest procent, ve většině krajských a soukromých nemocnicích platy nerostly vůbec. Odbory požadují, aby kvalifikovaný doktor pobíral už v příštím roce v průměru 75 tisíc korun.