Dalík promluvil o obrazech. Některé jsem prodal, připouští

Praha – Lobbista Marek Dalík, kterého policie viní z podvodu v kauze nákupu transportérů Pandur, se poprvé veřejně vyjádřil k obchodu s obrazy surrealisty Mikuláše Medka. Prodej obsáhlé sbírky ceněné na 80 milionů korun zprostředkovávala pražská galerie Dvorak Sec Contemporary. Lobbista se nyní přihlásil k prodeji tří ze sedmi obrazů v celkové hodnotě sedmi milionů korun. Dosud na dotazy ČT spojené s prodejem obrazů nereagoval.

Z informací České televize vyplývá, že se vlivný lobbista někdejšího předsedy vlády Mirka Topolánka snažil prostřednictvím galerie Dvorak Sec Contemporary prodat obsáhlou sbírku surrealisty Mikuláše Medka. Součástí měl být i tzv. košický cyklus o čtrnácti plátnech, který Medek v 60. letech vytvořil pro východoslovenské sídlo ČSA a který galerie nyní nabízela za 21 milionů.

Dalík až dosud nechtěl případ navzdory výzvám reportérů ČT nijak komentovat, nyní se vyjádřil pro ČTK a prodej uměleckých děl poprvé připustil. Podle svých slov od května prodal tři obrazy ze sedmi, které vlastnil, za sedm milionů korun. Podle informací ČTK v dubnu přitom koupil pro investiční potřeby se svým společníkem celkem 14 obrazů surrealistických pláten od Mikuláše Medka.

„Ve skutečnosti jsem na prodej obrazů upozornil soud zcela úmyslně, v rámci informace o svých tuzemských aktivitách,“ uvedl lobbista. Domnívá se, že za zveřejněním informací o prodeji osmdesátimilionové sbírky může být snaha dostat ho do vazby.

Státní zastupitelství v Praze, které dozoruje případ možné korupce v armádní zakázce na koupi obrněných transportérů Pandur, mělo požadovat Dalíkovo vazební stíhání právě mj. kvůli prodeji zmíněných obrazů. S ohledem na ukončování dalších obchodních aktivit v ČR se obávalo, že lobbista, jenž se měl v kauze Pandur dopustit podvodu, chce prchnout z republiky.

Dalík a Pandur:

Dalík si podle kriminalistů při vyjednávání zakázky se zbrojařskou firmou Steyr údajně řekl o úplatek. Podle policie však žádné peníze neobdržel. Prý tak slíbil pomoc při sjednání zakázky, aniž mohl cokoli reálně ovlivnit. Za to mu hrozí až desetileté vězení.