Rudá vítá v Ústeckém kraji oranžovou do koalice

Ústí nad Labem - Komunisté si za koaličního partnera do krajské vlády v Ústeckém kraji zvolili sociální demokraty. Dávají jim tím přednost před hnutím Severočeši.cz. KSČM nyní bude s ČSSD vyjednávat o konkrétní podobě smlouvy, návrh jí předloží ve středu.

Ve vedení komunistů v Ústeckém kraji byl velmi silný názorový proud, který spolupráci s ČSSD odmítal s odvoláním na propojení strany s řadou skandálů. „ČSSD má s námi spoustu společného, je to od stejného pohledu na těžbu uhlí až po počet placených členů výborů. Byly tam i některé další věci, které rozhodly,“ prohlásil po rozhodujícím jednání lídr krajské kandidátky KSČM Oldřich Bubeníček. Sociální demokraty si nakonec do koalice přála většina nových zastupitelů za KSČM.

„Trojkoalice byla pro obě strany krajní řešení a z toho by mohly vzniknout problémy. Koalice těchto dvou stran by i s ohledem na situaci v celostátní politice měla být pro kraj prospěšná,“ dodal.

Návrh koaliční smlouvy komunisté ještě pilují, ale ve středu ho už chtějí předložit ČSSD. „Zatím jsme se spolu bavili o nějakých počtech v radě, ale zatím jen orientačně. Uvidíme, co nám na to řeknou,“ uzavřel Bubeníček.

Lídr kandidátky Sdružení PRO kraj Přemysl Rabas: „Dvojkoalice KSČM a ČSSD je prostě noční můra… a pokračování toho systému a korupčního prostředí, které tu panuje.“

Lídr krajské kandidátky KSČM Oldřich Bubeníček: „O změny stojíme a myslím, že jsme dostali hlasy, abchom ukázali, že nic konzervováno nebude, že pokud nějaký problém byl, pak se odhalí.“

ČSSD pozvání přijímá

Šéf krajské ČSSD Arno Fišera krok krajských komunistů přivítal, o jejich požadavcích na určitou personální sebereflexi se ale zatím bavit nechce. Už při prvních jednáních prý zaznělo, že nejde „o nějaké kádrování“. Na řadě je podle něj jednání, v němž půjde v první řadě o pozice pro ČSSD, až poté o jména. Zda a pro koho bude chtít místo hejtmanova náměstka, zatím nechce předjímat. „Budeme respektovat to, že jsme volby nevyhráli. Ale volební program budeme pořád chtít splnit ze 100 procent, ten je pro nás stěžejní,“ dodal.