Policie v Dominikánské republice zatkla osm hledaných Čechů

Santo Domingo/Praha - Policie v Dominikánské republice zatkla osm Čechů, kteří jsou prý součástí až dvacetičlenného gangu. Ten se údajně v Česku dopustil řady zločinů, včetně podvodů, přepadení bank i vražd policistů. Mezi zadrženými je například Miloslav Votava, odsouzený za milionové podvody. Informaci České televizi potvrdil Votavův obhájce Jaroslav Ortman. Zadržené dopravil do Česka vládní speciál.

Sedm mužů a jedna žena byli zatčeni během operace Dominik, na níž se v uplynulých měsících podíleli dominikánští i čeští policisté. Podle šéfa dominikánské policie Josého Polanca Gómeze jsou mezi zadrženými kromě Votavy Michael Grundza, Jana Ďurianová, Karel Koza, Miloslav Lindr, Jiří Štěpánek, Petr Fišer a Pavel Štorkán.

Votava byl v ČR před dvěma lety pravomocně odsouzen k pěti letům vězení za pokus podvodně vylákat od státu zhruba 60 milionů korun a za další milionový podvod. „Podáme návrh na obnovu řízení, ve kterém argumentuji pro zrušení rozsudku,“ uvedl Votavův advokát.

Také Grundza byl podle dominikánského policejního šéfa v Česku odsouzen za podvody, Ďurianová je hledaná pro zpronevěru, Koza kvůli neplacení výživného, Štěpánek čelí obvinění z podvodu. Fišer byl údajně Votavovým společníkem a dopustil se mimořádně závažných bankovních podvodů, Štorkán je stíhán pro podvod a zpronevěru. U Lindra dominikánská policie obvinění neupřesnila.

Skupina, kterou do ČR pod dohledem 22 agentů Interpolu transportovalo české vojenské letadlo, prý v Dominikánské republice působila v cestovním ruchu.

Operace Dominik byla podle serveru zahájena po červencovém zadržení Františka Hajna, který se skrýval v Dominikánské republice. V červnu byl nepravomocně odsouzen na deset let za dekádu starou loupež více než 154 milionů korun z vozu bezpečnostní agentury Group 4 Securitas.

Vyjádření advokáta Jaroslava Ortmana (zdroj: ČT24)
Vydáno pod