Tluchořova ODS v Praze-východ chce za šéfa strany Blažka

Praha - Ministr spravedlnosti a zároveň místopředseda ODS Pavel Blažek získal před blížícím se volebním kongresem ODS nominaci na předsedu strany - a to od občanských demokratů v okrese Praha-východ, domovské organizaci rebela Petra Tluchoře. Blažek, který vede ODS v Brně, ale řekl, že proti současnému šéfovi Petru Nečasovi nepůjde. Počítá s tím, že se bude ucházet o křeslo místopředsedy strany. Nečas komentoval Blažkovu nominaci s tím, že jde o zlomyslnost z Tluchořovy strany.

Ve středních Čechách, odkud pochází většina rebelujících poslanců ODS, má před volebním kongresem zatím nejvíce nominací na předsedu strany premiér a současný šéf občanských demokratů Petr Nečas. Minulý týden ho podpořili spolustraníci v Kolíně, Mladé Boleslavi a Berouně. Dnes večer pak Nečase nominoval sněm na Vysočině i jižní Moravě.

Naopak tři regiony vyslaly Nečasovi nepříjemný signál. Sněmy uzavřely, aniž by někoho do čela strany navrhly. To ve chvíli, kdy proti stávajícímu předsedovi nestojí žádný další kandidát, znamená jasné protestní gesto. Občanští demokrati v Královéhradeckém kraji si stěžovali na špatnou komunikaci vedení s regiony, těm v Libereckém kraji zase vadilo, že o podporu Nečase nikdo nepožádal. Před víkendem tak nechávají všechny možnosti otevřené.

ODS v Praze-východ je domovskou organizací neformálního vůdce rebelů Petra Tluchoře. Toho také v pátek jeho oblastní kolegové nominovali současně na prvního i řadového místopředsedu. Další místopředsednickou funkci by podle nich měl obsadit jiný revoltující poslanec Ivan Fuksa. Bývalý ministr zemědělství Fuksa bodoval i na Kolínsku, kde mu tamní ODS přiřkla nominaci na místopředsednické křeslo spolu se znovuzvoleným senátorem a teplickým primátorem Jaroslavem Kuberou, europoslancem Milanem Cabrnochem a nynější první místopředsedkyní ODS a šéfkou sněmovny Miroslavou Němcovou. Kuberu chtějí za místopředsedu také na Mladoboleslavsku.

Němcová se objevuje v nominacích ještě na Berounsku a Mladoboleslavsku. Zatímco boleslavská ODS si přeje, aby obhájila funkci první místopředsedkyně, kolínští občanští demokraté nominovali na tento post bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Mladoboleslavští straníci by uvítali, kdyby Pospíšil byl nadále řadovým místopředsedou. Kromě něj by tuto funkci podle nich mohl zastávat i boleslavský primátor a šéf středočeské ODS Raduan Nwelati. Ten by se na místopředsedu hodil i podle berounské ODS, která do těchto funkcí nominovala ještě pražského primátora Bohuslava Svobodu nebo prezidentova poradce a krajského zastupitele Jana Skopečka.