Rebelové ustoupili od paušálů pro živnostníky, dohoda ale nepadla

Praha - Pracovní skupina ODS se s rebely opět na změnách v daňovém balíčku nedohodla. Podle Marka Šnajdra rebelové ustoupili od zachování daňových úlev pro pracující důchodce a od zachování nynějších paušálů pro živnostníky. Dohoda ale nepadla. Po jednání klubu proto ODS přišla s návrhem, aby se na týden přerušilo jednání sněmovny. Hlasovalo by se až v úterý po kongresu strany. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že už se pracovní skupina nesejde.

Ráno šli rebelové na jednání pracovní skupiny ODS dobře naladění. Šlo podle nich o poslední šanci na kompromisní dohodu. Ustoupili proto od zachování daňových úlev pro pracující důchodce i od zachování nynějších paušálů pro živnostníky, dále ale trvali na zachování současné DPH a odmítali i zavedení milionářské daně. „Z těch čtyř priorit jsme ustoupili ze dvou. Nějakým způsobem jsme se snažili přiblížit tomu, abychom byli schopni ten kompromis dojednat či prohlasovat,“ řekl ČT Marek Šnajdr. Jednání ale nakonec skončilo bez výsledku.

Podle neformálního lídra vnitrostranických nespokojenců Petra Tluchoře bude nynější spor o daně na stole stejně po kongresu ODS jako nyní před ním. „Nicméně bereme to jako prostor pro diskusi, na debatu, a proto jsme návrh na přerušení schůze také podpořili,“ podotkl. Dohoda uvnitř ODS je v současné situaci pro další směr vlády zásadní. Rebelující poslanec ODS Tomáš Úlehla i nadále odmítá, že by cílem rebelů byl pád vlády, nechtějí se ani zbavit premiéra Petra Nečase. Cílem je prý splnit, co svým voličům slíbil, držet se pravicové politiky a nezvyšovat daně.

Se zvyšováním daní nesouhlasí ani prezident Václav Klaus, který si při slavnostním ceremoniálu u příležitosti předávání státních vyznamenání neodpustil poslat vládě premiéra Petra Nečase zřetelný vzkaz. „Hledat zdroje pro jejich financování (výdajů státního rozpočtu, pozn. red.) ve vyšším zdanění firem a jednotlivců efekt nepřináší a ekonomické a finanční problémy to jen prohlubuje,“ řekl Klaus. Prezidentova kritika zvyšování daní tak utvrdila nespokojené poslance ODS, že pro vládní daňový balíček ruku zvedat nemají. „Já to beru na zřetel a jsem rád, že pan prezident má velmi podobný názor jako já,“ komentoval Radim Fiala (ODS).

Stanjura: Menšina má ctít názor většiny

Dosud nebyli rebelové ochotni na kompromis přistoupit a debaty se tak vedly především o pravidlech v rámci fungování politické strany. „Řada vystupujících kolegů a kolegyň upozorňovala na to, že ODS vždycky ctila pravidla dvě. Zaprvé, že ODS dodržuje smlouvy a dohody, které podepsala, přestože to často nebývá úplně výhodné… V této chvíli nejsme schopni dodržovat koaliční smlouvu… Druhá zásada je ta, že ve standardní politické straně je čas diskuse, kdy má každý právo legitimně prosazovat svůj názor na řešení. Pak ovšem nastává okamžik hlasování a je naprosto přirozené, že menšina respektuje názor většiny. Jinak nemůže politická strana existovat,“ prohlásil po předešlém neúspěšném jednání Stanjura.

Nečasův kompromisní návrh zatím zní: „V příštím roce by byly sazby DPH 20 a 15 procent. Tedy 20 procent základní sazba a 15 procent sazba snížená. V roce 2014 by se vrátila tato snížená sazba na dnes platnou sazbu 14 procent s tím, že takzvaná solidární přirážka by platila pouze v příštím rozpočtovém roce.“

Vláda na schválení konsolidačního balíčku stavěla svůj návrh státního rozpočtu. Premiér Petr Nečas tedy oznámil, že po dohodě s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) vláda požádá sněmovnu o vrácení návrhu rozpočtu k přepracování. Do 30 dnů pak návrh musí přepracovat a znovu předložit poslancům ke schválení.

Poslanci ODS budou řešit daňový balíček (zdroj: ČT24)