Randáka stíhá policie kvůli zveřejnění odměn Nagyové

Praha - Policie obvinila bývalého šéfa civilní rozvědky Karla Randáka z úniku informací. Obvinění se má týkat zveřejnění odměny ředitelky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové. Randák ho považuje za vykonstruované a spojuje ho se svou kandidaturou na prezidenta. Spolu s ním byl obviněný ještě jeden ze zaměstnanců vlády.

„Policie mi předala oznámení o zahájení trestního řízení a já jsem proti tomu podal stížnost. Jak jsem tak z materiálu vyrozuměl, podal ho Úřad vlády, podle mého názoru jde o věc naprosto vykonstruovanou,“ řekl pro ČT Randák a dodal, že další vývoj bude záviset na rozhodnutí o jeho stížnosti.

Jana Nagyová
Zdroj: ČT24

Stížnost za Randáka vypracovala advokátní kancelář, které oznámení předal. Jeho stíhání není zatím pravomocné, o stížnosti musí ještě rozhodnout státní zastupitelství. Druhému obviněnému již žalobci stížnost zamítli.

Úřad vlády odmítá komentovat vyšetřování orgánů činných v trestním řízení. V lednu tohoto roku oznámil Úřad vlády, že odhalil viníka úniku dat. Neoficiální informace hovořily o sekretářce.

Reportáž Jiřího Hynka a Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Informace o příjmech Nagyové se dostaly na veřejnost na počátku letošního roku. Podle médií bere jako vrchní ředitelka Sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30 tisíc korun. Ten se jí ale díky odměnám a příspěvkům několikanásobně zvýšil. Například loni v březnu měla prý Nagyová na výplatní pásce celkem 273 tisíc korun hrubého, tedy cca 190 tisíc korun čistého.

Ještě v polovině října Randák pro server Aktuálně.cz počítal podpisy lidí podporujících jeho prezidentskou kandidaturu v řádech tisíců. Předeslal, že kvůli svému boji o prezidentské křeslo hodlá oslovit s žádostí o podporu senátory.