Payne: Návrat Václava Klause do vedení ODS je nereálný

Praha – Ve straně, která by už poněkolikáté získala ve volbách polovinu hlasů, by mělo vzniknout zemětřesení. Nově zvolený předseda by se místo aspirace na vládní funkce měl věnovat konsolidaci strany, která se dostala do propadu. To tvrdí poradce prezidenta Jiří Payne (Svobodní), který byl hostem Interview ČT24. Václav Klaus se podle něj po skončení prezidentského mandátu do vedení strany nevrátí. Některým prý slabší lídr strany může vyhovovat víc. Podle Paynea se ve společnosti ztratil pojem férovosti, a to právě proto, že strana, která utrpěla velkou porážku, dneska vede vládu. Veřejnost je podle něj se současnou situací natolik nespokojená, že považuje předčasné volby za nejlepší řešení.

Jiří Payne, poradce prezidenta Václava Klause:

"To, že by Václav Klaus znovu kandidoval na předsedu ODS, se mi zdá nereálné. Já nevím, jestli o tom uvažuje, to je jeho rozhodování, ale myslím si, že to je nereálné, že jsou určitě v ODS lidé, kteří by si to přáli, a je jich nezanedbatelné množství. Přesto představa, že by znovu šel kandidovat na předsedu strany, mně přijde, že neodpovídá realitě, že ta poptávka tam není. Dokonce obráceně myslím, že mnohým těm tzv. kmotrům tento stav velmi vyhovuje. Oni by nebyli rádi, kdyby přišel silný lídr, který by stranu začal zachraňovat, protože oni vědí, že ještě nějaká léta mohou z těch funkcí nějakým způsobem profitovat."

ODS podle Paynea na místo snahy stranu nějakým způsobem reformovat vytvořila vládu s dalšími stranami, které taky prohrály volby. „A to je pro tu stranu krajně nezdravé. Nastala tady zvláštní situace, kdy strana, která utrpěla velkou porážku, dneska vede vládu. To vede k tomu, že se ztrácí pojem férovosti ve společnosti,“ dodal. Vláda tady podle něj má poskytovat servis občanům. „Veřejnost je se stávajícím stavem tak strašně nespokojená, že mi skoro přijde, že jiná varianta než předčasné volby nepřichází v úvahu,“ vyjádřil se.

Poradce prezidenta republiky, který v roce 1991 spoluzakládal ODS, si myslí, že nikomu ze zúčastněných nejde o to, aby vláda skončila. Jde podle něj spíš o vnitrostranické zápolení. Docela prý věří tomu, že bude vláda nadále pokračovat, otázka ale je, jak dlouho. „Řekl bych, že situace, která se teď odehrává, přinese nějaké výsledky až tak za čtyři měsíce. Teď na tom kongresu asi příliš nepřinese. Myslím, že kongres ani nemá kompetence do situace nějak zásadně zasáhnout,“ dodal Payne.

Důchodová reforma je podle Paynea naprosto nepřipravená

Payne tvrdí, že změna důchodového systému je velmi zásadní věc. Podle něj je ale naprosto nepřipravená. Myslí si, že bylo hloupé s ní takto hazardovat a snažit se to takto uspěchat. „Proto není vina prezidenta republiky, že tento návrh vetoval, to je vina sněmovny. Sněmovna měla nechat v tom zákoně dvouletou legisvakanci, aby se na to dokázali všichni připravit, a v takovém čase by mohla projednávat i případné vrácení zákona,“ vysvětlil svůj postoj.

Na otázku, co si myslí o Petru Nečasovi, odpověděl Payne, že má premiér jednu chybu. Je podle něj spíš slabším premiérem, trochu mu prý chybí autoritativní přístup. „Běžně se totiž u nás děje, že ministři dělají nějaké věci a premiér s tím není úplně ztotožněn, nemá ale moc sílu na to, aby to změnil. Skoro bych řekl, že naše vláda je složená z šestnácti až osmnácti nezávislých premiérů. Každý si dělá politiku nezávisle na těch ostatních,“ dodal poradce prezidenta.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)