Stanjura: Petr Nečas obhájí místo předsedy ODS

Praha – U politické strany s konzervativním programem, jako je právě ODS, by měly platit minimálně dvě slušné zásady politické soutěže. A to jednak, že platí dohody, které se uzavřely, a také, že po demokratické diskuzi by menšina měla respektovat názor většiny. To tvrdil předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura, který byl hostem Událostí, komentářů. Rebelové mají podle něj dle ústavy právo na to, aby vyjádřili svůj názor. Zpřetrhají tím prý ale vazby s politickou stranou, za kterou kandidovali. Stanjura je přesvědčený o tom, že Petr Nečas obhájí své místo předsedy ODS.

ODS se podle slov předsedy poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury za necelý týden vrátí do sněmovny s tím, že bude jasné, kdo stranu povede v příštích dvou letech. Stanjura řekl, že pro stranu je klíčový kongres, při němž by se mělo zvolit nové vedení, které přijde s novým programem. „Tedy s jasným plánem do období řádných voleb. Pak je na místě, aby všichni, kteří za nás kandidovali, ctili většinové stanovisko buď kongresu, výkonné rady, grémia, nebo poslaneckého klubu,“ dodal. Rozpočtové provizorium podle Stanjury v tuto chvíli nehrozí, vláda prý připravuje jiný návrh rozpočtu.

Rebelové prý svá rozhodnutí nezmění 

Podle neformálního lídra rebelů Petra Tluchoře bude ale spor o daně na stole i po kongresu. Tluchoř ovšem zároveň avizoval, že za týden budou názory šestice rebelů totožné s těmi dnešními. „Nepodpoříme zvyšování daní, protože jsme přesvědčeni, že to je v rozporu s programem ODS, v rozporu se zájmy ODS i občanů,“ řekl Tluchoř s tím, že by bylo pro ODS prospěšné, „kdyby celý poslanecký klub ctil program ODS a držel principy, na kterých byla ODS zvolena.“ Hlasování o zvyšování daní příští týden podle něj dopadne stejně jako nyní a šestice bude proti.

Jednání Poslanecké sněmovny se kvůli neshodám v ODS na týden přerušilo. Pokračovat bude v úterý 6. listopadu, po volebním kongresu ODS. Žádost občanských demokratů podpořilo 101 ze 191 přítomných poslanců, proti bylo 88. ODS jednání přerušila kvůli neshodám na daňovém balíčku. Pracovní skupina ODS se totiž ani dnes s rebely na změnách nedohodla. Kabinet premiéra Petra Nečase přitom s balíčkem spojil svoji důvěru.

Rozhovor se Zbyňkem Stanjurou a Martinou Lustigovou (zdroj: ČT24)