Hrazeným plombám opět zvoní hrana, Heger je nechce dotovat

Praha - Pacienti by si měli hradit zubní plomby sami. Jejich vyřazení ze zdravotního pojištění opět navrhuje ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Výjimku by měli jen děti, osoby nad 65 let, pacienti s určitými nemocemi a lidé v hmotné nouzi. Návrh je součástí 14 opatření, která mají zlepšit finanční kondici systému zdravotního pojištění. K vyřazení plomb z úhrad zdravotního pojištění je potřeba změna legislativy. Vláda vzala Hegerovy záměry na vědomí.

Zpoplatnění plomb by podle ministra mohlo přinést do systému asi 1,5 miliardy korun. Od opatření si slibuje také to, že se Češi začnou o své zuby lépe starat. Zlepšila by se „plošně péče o chrup i stomatologické zdraví tak, jak k tomu došlo v jiných zemích“, je přesvědčen ministr.

Heger má v záloze ještě alternativní verzi. Podle ní by si plomby museli sami hradit jen ti pacienti, kteří nechodí pravidelně k zubaři na preventivní prohlídky. Ostatním by se výplně dál platily z pojištění. Reforma zdravotnictví původně počítala s tím, že by si zubní výplně pacienti hradili. Návrh z ní ale vypadl. Koalice se na něm totiž nedohodla. Proti se tehdy postavily Věci veřejné (VV).

Stomatologové se s pojišťovnami zatím nedohodli, kolik jim budou příští rok platit za poskytovanou péči. Čekali proto právě na úhradovou vyhlášku. Neshoda panovala hlavně na amalgámových plombách. Zubaři za ni totiž žádali 360 korun, ale pojišťovny nabízely jen 220 korun. Část zubařů už proto dříve avizovala, že bude za ošetření od pacientů vybírat hotovost. Stomatologům nahrávalo i to, že jim letos smlouvy s pojišťovnami končí.

Vydáno pod