Šéf DSSS Vandas prezidentem nebude, boj o Hrad totiž vzdal

Praha - Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), která někdy dostává přídomek extrémistická či radikální, Tomáš Vandas vzdal pokus o kandidaturu v prezidentských volbách. Petici na jeho podporu podepsalo 39 126 občanů. Vandas uvedl, že zvažuje podání ústavní stížnosti kvůli nerovnosti mezi parlamentními a neparlamentními kandidáty historicky první přímé volby hlavy státu.

Tomáš Vandas, předseda DSSS

„Sehnat 50 tisíc podpisů za zhruba měsíc a půl… je tak diskriminační vůči všem kandidátům, kteří nemají podporu poslanců a senátorů, že tady jde ze strany vládní koalice o jednoznačný výsměch vůči všem neparlamentním kandidátům.“

Podle Vandase není jasné, proč by svého kandidáta do prezidentské volby nemohla navrhnout i mimoparlamentní strana, pokud by tuto nominaci podpořili svým podpisem zastupitelé na krajské či komunální úrovni.   

V současnosti může kandidáta navrhnout skupina 20 poslanců nebo 10 senátorů, což se stalo v případě kandidátů ODS Přemysla Sobotky, ČSSD Jiřího Dienstbiera či TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Vandas svých skoro čtyřicet tisíc podpisů považuje za úspěch, který mu dodává energii do další práce. DSSS vznikla v lednu 2004 jako Strana občanů republiky České, v listopadu 2008 přijala současný název. Do DSSS se přesunuli členové rozpuštěné Dělnické strany (DS). V únoru 2010 Nejvyšší správní soud vyhověl návrhu vlády na zrušení DS - soudci našli v programu, idejích a symbolech DS xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus. 

Favority volby nástupce Václava Klause jsou však podle průzkumů expremiéři Jan Fischer a Miloš Zeman, jejichž kandidaturu podpořilo na podpůrných peticích výrazně více než zákonem vyžadovaných 50 000 občanů. Tuto laťku překonala také například šéfka Suverenity Jana Bobošíková a někteří další kandidáti.