Hučín opět neuspěl, Hradílek se omlouvat nemusí

Ostrava - Krajský soud v Ostravě opět zamítl žalobu bývalého disidenta a někdejšího agenta kontrarozvědky Vladimíra Hučína. Ten se domáhal očištění svého jména na disidentovi a exministrovi vnitra Tomáši Hradílkovi, který o něm před pěti lety v Lidových novinách napsal, že je gauner a psychologický terorista. Podle soudu ale Hradílek nenapsal nic protiprávního. Hučín se proti verdiktu opět odvolal.

Kvůli tomuto a dalším názorům, které v létě 2007 napsal Tomáš Hradílek do Lidových novin, se bývalí spojenci v boji proti komunistické totalitě sešli u soudu. Vladimír Hučín požadoval omluvu a finanční satisfakci půl milionu korun. „Mělo to dopad i na můj rodinný život, bylo to projednáváno u mého rozvodového soudu, to všechno jsem musel strpět,“ tvrdí Hučín. 

Tomáš Hradílek by se podle svých slov neomluvil, ani kdyby mu to soud přikázal: „Pokud mi nějaký soud přikáže, abych se Hučínovi veřejně omluvil, tak to neudělám i za cenu nejvyšších ztrát.“ 

Tomáš Hradílek
Zdroj: ČT24

Kauzu Hučín versus Hradílek řešil krajský soud už podruhé. Nejvyšší soud totiž vrátil případ do Ostravy. Podřízenému soudu vytkl, že rozsudek málo zdůvodnil. Krajský soud i napodruhé rozhodl, že se bývalý mluvčí Charty 77 a exministr vnitra Tomáš Hradílek za své články v Lidových novinách o bývalém disidentovi a agentovi BIS omlouvat nebude. 

Lucie Böhmová, mluvčí Krajského soudu v Ostravě:

„Vnitřní hodnotící úsudek vyjádřený v předmětném článku je nutno považovat za úsudek přiměřený, věcný. Nelze je považovat za neoprávněný.“

Vyhlášení rozsudku doprovázely emoce Hučínových příznivců, kteří jej pravidelně chodí podporovat. 

Hradílek se omlouvat nemusí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod