Odchod Johna z výborů by uvítal Nečas i Klasnová

Praha – Proti angažmá předsedy Věcí veřejných Radka Johna v médiích se ohradil i premiér Petr Nečas. Podle jeho názoru nemůže sněmovna postupovat jinak, než že odvolá Johna ze všech funkcí. „Jsem přesvědčen, že toto skandální propojení politiky, byznysu a médií nemůže pokračovat,“ uvedl premiér. O tom, že by John měl opustit sněmovní výbory, je přesvědčená i předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Podle jejího názoru by měl John své setrvání ve výborech zvážit, naopak poslancem by měl zůstat.

„Určitě ho nechci vyzvat, aby opustil Poslaneckou sněmovnu,“ uvedla Klasnová, která s tím, aby se John vzdal i své funkce poslance, rozhodně nesouhlasí. Místo Johna by totiž nastoupil poslanec a nynější ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který z Věcí veřejných před časem odešel a jako člen strany LIDEM a podporuje vládní koalici. A spekulace o tom, že Johnův odchod má vést k tiché podpoře vlády, Klasnová rozhodně odmítá. Věci veřejné naopak podle jejího názoru odvoláním Milana Šťovíčka daly jasně najevo, že daňový balíček nepodpoří, ani přímo, ani jinak, třeba svou nepřítomností u hlasování.

„Já nevidím střet zájmů v tom, že bude řadovým poslancem a bude se věnovat publikační činnosti,“ uvedla Klasnová s tím, že v mnohem větším střetu zájmů jsou poslanci, kteří podnikají nebo pracují jako advokáti.

Přestože je Klasnová přesvědčena o tom, že by John informace ze dvou sněmovních výborů, jejichž je členem, nevynášel, myslí si, že by jeho odchod z těchto pozic zabránil mnohým spekulacím. O svém setrvání v čele bezpečnostního výboru chce John podle Klasnové sám jednat na poslaneckém klubu Věcí veřejných a poslankyně se domnívá, že její kolega spíše odstoupí sám, než aby ho museli kolegové z odborů odvolávat. To by sice bylo teoreticky možné, musely by se na tom ale shodnout dvě pětiny členů výboru. Klasnová poukázala i na to, že jednání bezpečnostního výboru většinou probíhá veřejně, a naopak pokud jde o informace z jednání mandátového a imunitního výboru, je John vázán mlčenlivostí a při vyzrazení informací by mohl být trestně stíhán.

John je předsedou bezpečnostního a členem mandátového a imunitního výboru. Je také členem komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Sám John dnes uvedl, že za souběžnou prací poslance a novináře střet zájmů nevidí a komentáře politiků vnímá pozitivně. John politikům vzkázal, ať se bojí, pokud kradli. „Myslím si, že tam ten strach politiků opravdu může hrát roli,“ poukázala i Klasnová.