Nečas: Nemám soupeře, který by mě sesadil

Praha - Premiér a předseda ODS Petr Nečas se domnívá, že v nadcházející volbě nového vedení strany nemá žádného soupeře, který by ho dokázal sesadit z funkce předsedy ODS. Řekl to dnešnímu vydání Hospodářských novin. Před víkendovým stranickým kongresem ho podpořilo celkem deset krajů. Protikandidát mu z regionálních sněmů zatím nevzešel. „Jsem přesvědčen, že po kongresu bude pokračovat tato vládní koalice se mnou jako s premiérem,“ věří si Nečas.

„Aniž bych chtěl působit samolibě a arogantně, tak žádný potenciální kandidát na předsedu ODS nevstal,“ uvedl Nečas. Nečasova pozice ale nebude na sjezdu tak silná. Vládní koalice má ve sněmovně jistých jen 99 hlasů a pro klíčový daňový balíček nechce hlasovat ani pět jeho stranických kolegů. Premiér tak zřejmě na sjezdu bude čelit tvrdé kritice spolustraníků.

„Kandidát na předsedu se přece nemůže upiklit někdy v noci ze soboty na neděli během kongresu. Musel by to být zřetelný a pro veřejnost uvěřitelný kandidát. A zároveň to musí být člověk, kterému by veřejnost mohla uvěřit, že by mohl být premiérem. Jenom ambice nestačí. Tam musí být obrovské množství znalostí a zkušeností,“ sdělil předseda vlády.

Pozdě v noci ze čtvrtka na pátek Nečase podpořil i regionální stranický sněm v Ústeckém kraji. O tom, že Nečase podpoří jako předsedu občanských demokratů, měli jasno už večer delegáti v jižních Čechách, Plzni nebo Praze. Naopak ve středních Čechách, kde jsou i tři z rebelů - Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa - Nečas neuspěl. Středočeská organizace je tak čtvrtým regionem, kde nezvolili členové ODS nikoho.

Regiony podporující Petra Nečase:

Praha, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Moravskoslezský, Zlínský

Regiony, které nepodporují nikoho:

Středočeský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický

Ve středních Čechách chyběl jeden hlas

Ve středních Čechách neprošel Petr Nečas ani ve třetím kole hlasování, chyběl mu jeden hlas, organizace tak nenavrhla na předsedu ODS nikoho. Středočeši rozhodovali mezi Nečasem a ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem. Naopak v Plzni a v Praze Nečas prošel.

„To je určitě silný mandát, protože ta Praha, když za něčím stojí, tak za tím stojí silou největšího sdružení,“ komentoval 65 hlasů pro Petra Nečase primátor Bohuslav Svoboda. Sám Petr Nečas se účastnil pražského sněmu a delegátům sliboval změnu. „Znamená to změnit akcenty politiky, změnit způsob komunikace s voliči a v některých aspektech změnit své chování včetně nalézání důvěryhodných lidí, kteří by byli nositeli politiky ODS,“ řekl novinářům Nečas.

Tomáš Jirsa, předseda jihočeské ODS:

„Podpora Petra Nečase byla jednoznačná a nebylo o ní z naší strany pochyb. Myslíme si, že je to správné řešení. Chceme tím zároveň premiérovi vyjádřit podporu ve sporu s pěti rebelujícími poslanci ODS.“

Volby naznačovaly, že Nečas se má bát. Regionální sněmy ho ale podporují

Delegáti se sejdou na volebním kongresu o víkendu v Brně. Těsně po krajských a senátních volbách situace nasvědčovala tomu, že by se Petr Nečas měl o svou pozici začít strachovat, šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura ale jen několik dní před kongresem v rozhovoru pro ČT vyjádřil přesvědčení, že premiér svůj primát ve straně obhájí.

Část ODS podporující Nečase si od kongresu slibuje nové vedení, jemuž by mohl silný mandát pomoci vypořádat se s takzvanou skupinou rebelů, s nimiž stále nenašli poslanci ODS shodu na podpoře vládního balíčku daňových změn. Jeden z rebelů Petr Tluchoř ale již avizoval, že ani kongres názory neposlušných poslanců nemůže změnit. Možný další vývoj kolem skupiny naznačil další z rebelujících poslanců Radim Fiala, který kvůli neshodám opustil řady ODS.