Policie obvinila čtyři muže ze stamilionového krácení daní

Hradec Králové - Protikorupční policie obvinila čtyři zástupce firem ze stamilionového krácení daní. V případě prokázání viny jim hrozí pět až deset let vězení. Podle policie čtveřice od listopadu 2009 po dohodě s několika občany z Maďarska neoprávněně získávala nadměrné odpočty DPH v rámci obchodních transakcí společností, které zastupovala. Informoval o tom mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jaroslav Ibehej.

Podle kriminalistů muži získali na nadměrných odpočtech DPH neoprávněně zhruba 192 milionů korun. Dalších zhruba 43 milionů, které rovněž uplatnili jako nadměrný odpočet daně, se jim už vylákat nepovedlo. 

Obvinění podle policie vytvořili řetězce dodavatelů a odběratelů měděného odpadu, který byl opakovaně přepravován z Maďarka do České republiky a zpět. „V této věci tedy nešlo o ekonomickou činnost, ale pouze o cílené vylákání daňových výhod, které pak obvinění uplatňovali v přiznáních k DPH,“ uvedl mluvčí.

Policie zajistila majetek obviněných v hodnotě 14 milionů 

Jako jednatelé českých obchodních společností působili lidé z Maďarska, většinou šlo o bezdomovce či sociálně slabé občany, kteří pouze odevzdávali peníze za tyto transakce. „Tyto lidi měla najímat další skupina maďarských občanů, která po dohodě s obviněnými odesílala a následně opětovně přijímala zboží,“ uvedl Ibehej.

Muži jsou obviněni z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Jeden z obviněných byl letos za krácení DPH nepravomocně odsouzený Krajským soudem v Hradci Králové za obchodování s měděným odpadem k šesti letům vězení. Podle spisu způsobil s dalšími lidmi škodu téměř 20 milionů korun. Kriminalisté zajistili jako náhradní hodnotu za výnosy z trestné činnosti majetek obviněných v hodnotě 14 milionů korun, například tři domy a jeden byt.

Vyjádření mluvčího ÚOKFK Jaroslava Ibeheje (zdroj: ČT24)