HIV pozitivních bude letos zřejmě nejvíc v historii monitorování AIDS

Praha - V Česku za prvních devět měsíců přibylo 165 nových pacientů s virem HIV. Podle tajemníka České společnosti AIDS pomoc Miroslava Hlavatého výsledky za září ukazují, že se letošní rok zřejmě stane nejhorším v historii monitorování problematiky AIDS v Česku. Poprvé od roku 1985 by se totiž počet nových případů HIV infekce mohl přehoupnout přes magickou laťku 200. Loni bylo za celý rok 153 nových případů.

Choroba AIDS se od ledna do konce září rozvinula u 16 lidí. Osm nemocných na ni zemřelo. Vyplývá to z údajů národní referenční laboratoře pro AIDS Státního zdravotního ústavu. Od počátku sledování v roce 1985 zaznamenala v Česku celkem 1 840 nakažených virem HIV, 360 pacientů s nemocí AIDS a 186 obětí. Zhruba polovina nakažených za poslední rok byla v Praze. S odstupem následovaly Středočeský a Plzeňský kraj.

Poslední velká kampaň upozorňující na HIV proběhla v 90. letech

Zatím nejvíc nových pacientů s virem HIV evidovali lékaři v roce 2010. Tehdy jich bylo 180. Počet nakažených v Česku v posledním desetiletí každoročně narůstal. V roce 2002 testy potvrdily infekci u 50 osob, o pět let později jich bylo už 121. Loni nakažených proti „rekordnímu“ předloňsku ubylo. Bylo jich 153. Čísla se tak vrátila zhruba na úroveň roku 2009, kdy vyšetření odhalilo 156 nových nákaz.

Pacientů sice přibývá, počet lékařů, laborantů a dalších odborníků, kteří se na nemoc zaměřují, se ale nezvyšuje. „Další tvrdou ranou je návštěva jakéhokoliv jiného zdravotního centra mimo odborné pracoviště AIDS centra. Tam se HIV pozitivní člověk stává nezvaným hostem. Mám příběhy, které vyrážejí dech a logicky uvažující člověk by je bral ve 21. století jako pouhý výmysl,“ upozornil Hlavatý.

Podle odborníků je hlavním důvodem rostoucího počtu nákaz i nedostatečná osvěta. Poslední velká kampaň s názvem Víš, s kým spíš? se odehrála před více než dvaceti lety. Situaci chce zlepšit projekt sdružení Art for Life, do kterého se zapojily známé osobnosti jako herečka Zuzana Bydžovská, olympionik Vavřinec Hradilek nebo zpěvačka Tereza Černochová. Dvanáct fotografií půjde do dražby. Výtěžek pak například na prevenci ve školách. Kromě toho Art for Life připravilo do konce listopadu řadu dalších akcí, které by měly podpořit boj proti HIV a AIDS.