Maturity definitivně zpečetěny, v budoucnu bude povinná i matematika

Praha - Prezident Václav Klaus podepsal novelu státní maturity a definitivně tak zpečetil její podobu. V příštích dvou letech čeká studenty jen jedna úroveň obtížnosti, povinné předměty budou jen dva. Kdyby prezident novelu neschválil, příprava maturit by se značně zkomplikovala. Do 15. listopadu totiž středoškoláci odevzdávají přihlášku a musejí vědět, podle jakých pravidel budou zkoušky skládat. Stávající řešení má být ale pouze dočasné. Do roku 2015 by měly být schváleny změny, které chystá expertní komise. Stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) v rozhovoru pro ČT řekl, že v budocnu by měla být například povinná i maturita z matematiky.

„Je to důležitý krok k tomu, aby maturita nyní probíhala bez pochybení, kterých jsme byli svědky v minulosti,“ komentoval prezidentův podpis ministr školství Petr Fiala. Sjednocení úrovně maturit ministerstvo zdůvodnilo tím, že těžší verzi si vybralo jen mizivé množství žáků. Na jaře tedy budou všichni studenti skládat zkoušky v obtížnosti odpovídající lehčí verzi.

„Současná podoba se ale musí ještě dále upravit, včetně úrovně jednotlivých didaktických testů. Vyšší úroveň byla někde na úrovni bakalářského, magisterského studia a nižší úroveň paradoxně na úrovni sedmé, osmé třídy základní školy,“ podotkl Chládek. Státní maturita byla podle něj od začátku nastavená chybně: „Chtěli jsme od ní moc, možná jsme ani nevěděli, co od ní chceme.“ 

Marcel Chládek (ČSSD), stínový ministr školství: „Nevím, jestli do dvou let, ale v budoucnosti určitě přikročíme k tomu, že matematika bude jeden z povinných předmětů… Pokud ale chceme, aby státní maturita z matematiky byla povinná, tak musíme změnit i způsob výuky a to je velmi zásadní věc, kterou bychom se měli zabývat už od základní školy.“

U povinných předmětů si budou moci studenti vedle češtiny vybrat mezi matematikou a cizím jazykem, tak jako dosud. Původně měly být od příštího roku povinné předměty tři, do výběru měla přibýt informatika a společenskovědní základ. Nepovinné předměty budou také jen dva. Po letošní kritice hodnocení písemných prací, které opravovali externí hodnotitelé najatí maturitním centrem Cermat, se hodnocení slohů vrací zpět na školy. Nově nastavená pravidla by podle Chládka měla většině problémů zabránit. „Samozřejmě že to není konečné řešení, to jsme se shodli s panem ministrem,“ řekl ve Studiu ČT24 s tím, že objektivně zhodnotit slohovou práci podle něj nelze. 

Změnit se mají také možnosti odvolání ke krajskému úřadu nebo ministerstvu školství. Studenti mají mít nově na odvolání 20 dní místo dosavadních osmi nebo pěti. Ministerstvo má nově řešit pouze odvolání vůči výsledku dílčí zkoušky formou didaktického testu, který má být nadále vyhodnocován centrálně. „Po nástupu do funkce jsem se snažil o to, aby státní maturity byly v budoucnosti dobře připraveny, měly srozumitelná pravidla a byly jasně definovány funkce, které od nich očekáváme,“ uvedl Fiala.

Třináctiletá příprava státních maturit stála přes 1,4 miliardy korun. Přijaté změny mají státní maturitu a její organizaci zlevnit, podle ministra školství Petra Fialy o 50 milionů korun ročně, tedy o pětinu.

Rozhovor s Marcelem Chládkem (zdroj: ČT24)