Nečas zřejmě projde, nejspíš ale s podmínkami

Brno - Petr Nečas si na kongres veze silnou podporou. Z posledních pěti nominačních sjezdů dostal podporu na čtyřech včetně Prahy, neuspěl pouze ve středních Čechách, odkud pochází část takzvaných rebelů. Získal tak deset nominací ze čtrnácti možných a nenašel se nikdo, kdo by se před kongresem proti němu oficiálně postavil. To ale neznamená, že kandidát se nemůže objevit přímo na samotném kongresu. Očekává se ostrá debata a boj minimálně o místopředsednické posty. Dění na kongresu sledujte dnes a zítra od 10:00 na ČT24.

V čele ODS se za dobu její existence vystřídali tři muži, tři předsedové a tři premiéři - Václav Klaus, Mirek Topolánek a Petr Nečas. Spojuje je podobný osud: když stáli na vrcholu, strana jim tleskala a za pár let se k nim stejná strana postavila zády. Zda stejný osud potká i muže číslo tři, se uvidí už tuto neděli.

Petr Nečas ale zatím nemá s kým o nejvyšší stranický post bojovat. Sice má problémy s rebely, nicméně není na scéně žádná hodnověrná osobnost, která by byla mluvčím opozičních názorů v ODS. „Většina se sice shodla na tom, že se musí stát změna, ale ta změna nemá svého představitele,“ komentoval ve studiu ČT24 situaci v ODS komentátor Reflexu Bohumil Pečinka. Kongres tak bude mít zvláštní napětí, Nečas nejspíš zvolen bude, ale pravděpodobně podle Pečinky půjde o „limitovaný mandát“, to znamená, že dostane určitý čas na to, aby provedl očekávanou změnu. A pokud se mu to nepodaří, bude ODS hledat nového předsedu, míní Pečinka.

Petr Nečas:

„Já samozřejmě vnímám i kritiku vůči své osobě, ne každý mě podporoval a podporuje, na druhou stranu cítím od významné části základny podporu, abych pokračoval.“

„Jsem přesvědčený, že základním prvkem, o který musíme usilovat, je zvýšení důvěryhodnosti Občanské demokratické strany, ale také předvedení ekonomické kompetence.“

Plzeňský regionální sněm ODS
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Do vedení míří rebelové, ale i Langer

Ještě před třemi týdny komentáře hlásily, že rebelové mají Petra Nečase na lopatě. Jenže dnes je situace jiná. Petr Nečas postupně posbíral podporu ve většině krajů, a tak výslovně odbojné jsou vlastně jen tři: Liberecký, Královéhradecký kraj a střední Čechy, kde Nečas nezískal ani polovinu hlasů. Zbytek republiky, včetně Prahy, dokázal Petr Nečas nakonec získat. A na kongres tak jede s deseti krajskými nominacemi.

Jenže ani to neznamená, že kongres bude v klidu. Nominaci do vedení ODS totiž získali rebelové ve středních Čechách – Petr Tluchoř spolu s Markem Šnajdrem do výkonné rady strany, Ivan Fuksa dokonce na místopředsedu. Očekává se tak ostrá debata minimálně o posty místopředsedů. Mezi kandidáty se dále objevují Jiří Pospíšil, Martin Kuba, Miroslava Němcová, Tomáš Chalupa, Pavel Blažek a Daniela Filipiová. Olomoucký region ale poslal zpět do vedení i Ivana Langera.

O volební kogres ODS je velký zájem. Do Brna by se mělo sjet oficiálně 606 delegátů spolu s 300 hosty. Akreditaci získalo 160 novinářů. Během víkendu vystoupí také předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg. Šéfka LIDEM Karolína Peake poslala delegátům zdravici, podobně jako prezident Klaus, který se omluvil kvůli zahraniční cestě.

Překvapení se tak nevylučuje, na kongresu může být navržen kdokoli, a delegáti pak o navržených jménech budou hlasovat. Daleko pravděpodobnější, než že by byl zvolen jiný předseda než Nečas, je překvapení na místopředsednické pozici. Delegátům se podle Pečinky může podařit přesvědčit senátora Jaroslava Kuberu, který by měl šanci usednout ve vedení strany.

Už v předvečer začátku kongresu se do Brna sjela výkonná rady strany. Během večerního jednání měli za cíl hlavně doladit harmonogram kongresu, dá se ale očekávat, že už dnes večer odstartují první „neveřejné“ dohady o tom, kdo povede ODS.

Před dvěma lety dokázal Petr Nečas téměř nemožné - koho do týmu chtěl, toho mu delegáti zvolili. To se ale nemusí opakovat. Kongresy jsou totiž nevyzpytatelné. Jedná se dlouho a jedná se do noci. A ta zásadní zákulisní rozhodnutí se často udějí až ve tři ráno.