ODS zvažuje, že kongresovou diskusi skryje před veřejností

Brno - Vedení ODS zvažuje, že politickou debatu na víkendovém kongresu strany před médii a veřejností uzavře. Vyplývá to z dnešního zasedání Výkonné rady ODS, která se v předvečer stranického zasedání sešla v Brně. Sjezd, který na brněnském výstavišti proběhne ve zjitřené atmosféře vnitrostranické krize, má zvolit nové předsednictvo včetně šéfa strany. Dění na kongresu sledujte zítra od 10:00 na ČT24.

Pokud návrh na uzavření politické debaty schválí v sobotu i delegáti kongresu, budou média moci být přítomna pouze úvodnímu projevu předsedy strany a premiéra Petra Nečase a pozvaných hostů. Politická debata, která má podle programu zabrat následnou většinu prvního jednacího dne kongresu, už by se netradičně odehrávala za zavřenými dveřmi.

S návrhem měl přijít předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Mezi členy výkonné rady měli těsnou převahu jeho zastánci. Není ale vůbec jisté, zda uspěje na samotném kongresu.

Nečasův plán? Buď povedu stranu, nebo jdeme k volbám

Kongres se odehrává v napjaté atmosféře, kdy po prohraných krajských a senátních volbách vypovědělo poslušnost několik členů poslaneckého klubu, kteří odmítají podpořit vládní návrh na zvýšení DPH. Nečas má velké šance na to, že mu kongres potvrdí pozici lídra strany. Nominaci na předsedu získal v deseti krajích ze čtrnácti a nikdo se proti němu před kongresem nepostavil.

Vnitrostranický spor o balíček:

Daňový balíček pro příští rok počítá se zvýšením obou sazeb DPH o jedno procento, čili ze čtrnácti na patnáct a z dvaceti na jednadvacet procent. Sněmovna měla tuto změnu projednávat právě dnes, nakonec ale jednání na přání špiček ODS odložila na příští týden za stranický kongres. Důvodem byl odpor šestice občanskodemokratických poslanců vedených Petrem Tluchořem, která chystané zvýšení DPH opakovaně odmítla podpořit; argumentovala a argumentuje tím, že zvyšování daní odporuje idejím ODS. Ve svém postoji má podporu i prezidenta Václava Klause.

Podle kritiků ovšem rebelové sledují především své pozice (např. Tluchoř je upozaděný poslanec, který počátkem volebního období vedl poslanecký klub) a ideovou čistotu používají jako fíkový list pro svou snahu oslabit předsedu vlády a šéfa strany Petra Nečase. Vedení občanské demokracie nyní doufá, že volební kongres Nečasovu pozici ve straně posílí a získaná autorita pomůže i k přijetí balíčku příští týden.

Podle informací ČTK z okolí premiéra chce Nečas nastolit pro ODS jen dvě alternativy - buď pokračování jeho vlády, nebo předčasné volby. I přes očekávanou bouřlivou debatu a tradiční zákulisní tahy ale kongres tuto patovou situaci ve straně vůbec nemusí vyřešit.

Vydáno pod