Šéfredaktor Týdne: Johna-politika neřeším, jako novinář je skvělý

Praha - Šéfredaktor časopisu Týden a člen představenstva Empresa Media František Nachtigall dál trvá na správnosti angažování Radka Johna. V Událostech, komentářích zopakoval, že John nebude mít žádný faktický vliv na redakci týdeníku a má pouze autorskou smlouvu na přípravu investigativního pořadu. Reakce některých politiků nebo konkurenčních médií jsou pro Nachtigalla prý druhořadé. „Pro mě je podstatná jeho novinářská práce. Já jsem přesvědčen, že Radek John je dobrý televizní novinář,“ řekl šéfredaktor.

„Je to tak, že média jsou byznys. Musí se chovat tržně a správně. My máme zájem dělat dobrou novinařinu jak v tištěných médiích, tak v elektronických médiích. A Radek John byl 30 let skvělý novinář. To, že jeho působení v politice dopadlo, jak dopadlo, je mi trochu jedno. Mně jde o to, jakou bude dělat novinařinu,“ komentoval Nachtigall.

První zprávy o spolupráci Radka Johna s mediální skupinou Empresa Media vyvolaly nesouhlasné reakce zejména u novinářů z tištěných týdeníků, které vydavatelství vlastní. I proto přišlo vedení společnosti s ujištěním, že Radek John nebude mít s chodem redakce nic společného. Redakci tenhle příslib uklidnil, přesto padlo několik výpovědí - podal ji třeba komentátor Martin Fendrych nebo reportérka Renata Kalenská. Další dva se podle Nachtigalla rozmýšlejí, zda redakci opustí.

„Pro nás je ten člověk naprosto nedůvěryhodný. Nejde ani tak o to, že je poslanec, že je politik, ale o jeho absolutní nedůvěryhodnost,“ konstatoval Fendrych, jemuž dnes podle informací webu Lidovky.cz dokonce zmizel ze stránek Týdne komentář, v němž se na Johnovu adresu kriticky vyjadřoval. „Denně máme na webu 50 nových článků a já před uzávěrkou opravdu nemám čas všechno kontrolovat. Pokud ale vím, visí tam glosa Martina Fendrycha, která není vůči Radku Johnovi zrovna příznivá. Jestli tam nějaká další glosa zůstala, nebo ne, to už nevím,“ dodal šéfredaktor.

Rozhovor s Františkem Nachtigallem (zdroj: ČT24)