Drobil a Vondra posty místopředsedů obhajovat nebudou

Brno – Po hodinové přestávce na oběd se u řečnického pultu vystřídali místopředsedové strany. Jako první vystoupili místopředseda a manažer volební kampaně Pavel Drobil, který se věnoval především špatnému výsledku strany v posledních krajských a senátních volbách. Drobil také prohlásil, že nebude obhajovat post místopředsedy. Stejně se rozhodl i ministr obrany Alexandr Vondra. Další místopředseda Pavel Blažek se vzdal své řeči na kongresu.

„Nepatřím k těm, kteří s každým neúspěchem začnou apokalypticky věštit zánik ODS, přesto jsem přesvědčen, že ODS musí svůj výsledek vnímat jako velmi vážnou výstrahu,“ prohlásil Drobil. Výsledek ODS v krajských volbách byl ale podle něj pro stranu šokem.   

Připomněl, že ODS byla zvyklá na třicetiprocentní volební zisky. Propad má podle něj více důvodů. Hlavně jej zavinila ztráta důvěry voličů a nejednotnost ODS. To by mělo vést ODS k mobilizaci všech členů strany, uvedl Drobil. Zároveň prohlásil, že svůj post místopředsedy obhajovat nebude.

Projev Pavla Drobila (zdroj: ČT24)

Podle dalšího místopředsedy Jiřího Pospíšila, který ale dokázal v západních Čechách zvítězit, se od ODS odklání její tradiční voliči. Vláda podle něj, ačkoliv dělá správnou a důležitou politiku například ve fiskální oblasti, neumí dobře vysvětlovat některé své kroky skupinám, pro které jsou tyto kroky důležité.

Jiří Pospíšil, místopředseda ODS

„Musíme zabránit nástupu komunistů a socialistů, kteří se objímají na krajích a vytvářejí tam koalice.“

„Měli bychom zanalyzovat naše typické voličské skupiny a zjistit, proč nás tito lidé nevolili,“ podotkl Pospíšil. Strana také podle něj, stejně jako podle mnohých řečníků na brněnském kongresu ODS, ztratila důvěryhodnost. „Lidé nám nevěří, že to s nimi myslíme dobře,“ poznamenal. Přesto vláda, ze které jej letos premiér vyhodil, podle Pospíšila musí přežít, ale je potřeba, aby změnila styl a udělala revizi svého programu.

Projev Jiřího Pospíšila (zdroj: ČT24)

Kromě Drobila nebude obhajovat post místopředsedy ani Vondra

Ministr obrany Alexandr Vondra v projevu před delegáty kongresu ODS v Brně oznámil, že nebude obhajovat post místopředsedy strany. Ve svém vystoupení požádal delegáty o podporu předsedy strany a premiéra Petra Nečase, aby jeho vláda mohla dokončit práci, kterou začala.        

Také Vondra, který na podzim neobhájil senátorské křeslo, za neúspěchem strany v krajských a senátních volbách vidí, že voliči vnímají značku ODS jako poškozenou. „Je to důsledek toho, že lidé vidí naše vnitřní šarvátky a neúctu k základním pravidlům demokratické politiky,“ uvedl ministr. Strana byla podle něj mnohde „zprivatizována“ a místo práce pro spoluobčany, sousedy a voliče slouží pouze konkrétním finančním zájmům. „Zjednejme nápravu, protože zisk je krátkodobý, ale značka ODS by tu měla přetrvat i pro naše děti a vnuky,“ poznamenal.