Kongres ODS pokračuje – stane se předsedou Fuksa?

Brno - Druhým dnem pokračuje 23. kongres Občanské demokratické strany. Nejsilnější vládní strana dnes zvolí své nejvyšší vedení, Petr Nečas se pokusí obhájit křeslo předsedy. Proti němu bude kandidovat exministr zemědělství a jeden z revoltujících poslanců ODS Ivan Fuksa. Prvnímu jednacímu dni kongresu dominovala volání po sebereflexi a obnově stranické jednoty. Druhý den kongresu sledujte živě na webu ČT24 a v on-line reportáži od 10:00.

„Ať mě někdo klidně porazí. Co mě ale zlobí, je to, že si bereme jako rukojmí ODS, ale především, že si bereme jako rukojmí tuto zemi. Naše země potřebuje rozpočet, potřebuje být stabilní a my si s ní musíme přestat hrát,“ prohlásil předseda ODS Petr Nečas ve svém projevu.

ODS podle Nečase ztrácí důvěru voličů, protože má nálepku strany spojené s korupcí, je rozhádaná uvnitř i ve vládě a nevysvětlila veřejnosti dobře své reformy. Nečas to řekl v emotivním úvodním projevu s tím, že ODS by měla přestat bojovat s TOP 09, a naopak s ní před volbami uzavřít dohodu o spolupráci. Strana podle něj musí sázet na důvěryhodné lidi a více se otevřít novým členům i nestranickým odborníkům.

Premiér a předseda Petr Nečas, o jehož politické budoucnosti setkání šesti stovek delegátů ODS rozhodne, ve svém úvodním projevu vyzval k podpoře vládního kompromisního balíčku, který obsahuje zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty o procento.

Nežijeme v absolutní monarchii, aby platilo: Nečas, nebo smrt

Poslanci nespokojení s daňovým balíčkem zdůraznili, že si pád vlády nepřejí. Jejich podmínkou ale je, že se nezvýší DPH. V debatě to řekl poslanec a jeden z „rebelů“ Ivan Fuksa. Ten v sobotu pozdě večer oznámil novinářům, že se rozhodl kandidovat na předsedu strany a postavit se v dnešní volbě nynějšímu lídrovi Nečasovi.

Spor mezi stranickým vedením a nespokojenou částí poslaneckého klubu, který vládu vážně ohrožuje, tak pokračuje dál. Petr Tluchoř prohlásil: „Koalice může žít i bez Petra Nečase. Nežijeme v absolutní monarchii, aby platilo: Nečas, nebo smrt.“

Nečas přiznal chyby, které v čele ODS udělal. Nese prý spoluodpovědnost za volební porážku strany, která se pro něj stala výraznou politickou lekcí. To však podle Tluchoře nestačí. Ačkoli si neformální vůdce rebelů váží tohoto přiznání, chybí mu vyvození odpovědnosti a plán, co dělat dál.

Tohle je nejsmutnější kongres ODS, který jsem kdy viděl, glosoval dění komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. Strana podle něj již není schopna své problémy řešit, může to být tím, že už je u moci příliš dlouho.

Redaktorka Respektu Silvie Lauder se domnívá, že vedení strany není tak důležité, jak se na první pohled jeví. Spíše se vyplatí sledovat, kdo zasedne do výkonné rady.

Tluchoř komentoval i Nečasův výrok o potřebě exekutivního místopředsedy strany, který by se měl starat o chod strany, pokud je její předseda zahlcen prací. „Je to dlouhodobá záležitost. Na každém kongresu se volá po někom, kdo se bude starat o vnitřní chod strany. To by měl být první místopředseda,“ říká Tluchoř s tím, že první místopředsedkyně Miroslava Němcová nezaměřila svou pozornost na ODS vůbec.

Takový místopředseda je sice potřeba, ale podle Tluchoře to není cesta, jak zachránit stranu. Podle Tluchoře je potřeba, aby se strana navrátila k programu a prosazování pravicové politiky v České republice. Straně by prý i pomohlo, kdyby se do vedení strany dostala jména jako Martin Kuba, Pavel Blažek nebo Jiří Pospíšil.

Pavel Drobil a Alexandr Vondra jako místopředsedové končí

Dosavadní místopředsedové Pavel Drobil a Alexandr Vondra oznámili, že své posty již nechtějí obhajovat. Další místopředseda Pavel Blažek se vzdal své řeči na kongresu. Podle dalšího místopředsedy Jiřího Pospíšila, který ale dokázal v západních Čechách zvítězit, se od ODS odklání její tradiční voliči. Vláda podle něj, ačkoliv dělá správnou a důležitou politiku například ve fiskální oblasti, neumí dobře vysvětlovat některé své kroky.

Převažující tón projevů rozvířil Boris Šťastný výrokem, že když slyší slovo „nedůvěryhodnost“ dostává „třesavku“. Štastný také hovořil o „ideové rozplizlosti“ ODS, která jen těžko může uzavírat koalice, když neví, jak daleko může zajít při domluvě politických kompromisů. „Smysl naší existence – ostrá artikulace a obhajoba zájmů pravicového voliče – je pryč,“ míní poslanec. ODS podle něj zapomíná, že má být především ideovým konkurentem levice.

Zdravici kongresu poslal prezident Václav Klaus, který prý ve složité situaci nechce straně udílet jakékoliv rady či doporučení. Osobně kongres oslovil předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg, který zdůraznil, že koalici, vládě ani koaličním stranám není prospěšné, když se jedna z nich před očima partnerů rozpadá. Za největší selhání politiky pravicových stran také označil, že pro voliče ČSSD je přijatelnější koalice s KSČM než s demokratickou pravicí.

Vystoupil také expředseda Mirek Topolánek, který varoval, že ODS se stává malou stranou a musí se vzpamatovat. Za hlavní úkol označil návrat důvěryhodnosti, a poslancům vzkázal, že pokládat vlastní vládu je „zhůvěřilost“. Podle lídra opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky kongres ODS nic nevyřeší. Strana ani vládní koalice prý nemají schopnosti na to, aby pozvedly ekonomiku v zemi. Jedinou možností, jak situaci zlepšit, jsou tak podle ČSSD předčasné volby.