Heger hájil před ČLK šetření, dostal výzvu k rezignaci

Praha – Rezignaci ministra zdravotnictví Leoše Hegera žádá Česká lékařská komora. Usnesením reagovala na ministrovo vystoupení na sjezdu ČLK, ve kterém Heger obhajoval plán na razantní zeštíhlení nemocniční sítě. Ministerstvo plánuje zrušit šest tisíc akutních lůžek, to povede i k úplnému zániku některých nemocnic. Zástupci lékařské komory tvrdí, že se tak příští rok zhorší úroveň zdravotní péče.

Zrušení šesti tisíc akutních lůžek mají zprostředkovat pojišťovny, které vůbec neuzavřou dohody s některými nemocnicemi – připravuje se zrušení až dvanácti nemocnic, osmnáct dalších může dostat už jen střednědobou smlouvu. U dalších zařízení se upraví nabídka či rozsah péče, tyto škrty se mají dotknout dvou třetin všech českých nemocnic.

Prezident ČLK Milan Kubek připravované škrty kritizoval, upozornil, že výdaje na zdravotnictví klesají rychleji, než se snižuje úroveň ekonomiky. Stejně tak podle komory neodpovídá pokles počtu nemocničních lůžek výdajům pojišťoven na ústavní péči. Podle komory se rušením lůžek neušetří, v Česku jich není nadbytek.

Ministr před lékařskou komorou hájil škrty tím, že má Česko jeden z největších objemů nemocničních lůžek. Pokud by jejich počet neklesal, byla by ústavní péče stále dražší. To, že výdaje neklesají úměrně s jejich rušením, je prý dáno dražšími technologiemi.

Ministerské úsporné plány kritizují kromě lékařské komory i odboráři, některé pacientské organizace a sdružení nemocnic. Poukazují, že se zhorší dostupnost péče pro nemocné. Ministerstvo ale tvrdí, že díky škrtům zbude více peněz na zbylé nemocnice, lidé potom dostanou léčbu v moderně vybavených zařízeních. Lékařské komoře se také nelíbí, že rušení mají zprostředkovat pojišťovny, podle šéfa ČLK Milana Kubka se potom stanou pacienti jejich rukojmími.

Dvoudenní sjezd ČLK navázal na páteční konferenci lékařů, jejich odborů, zdravotních pojišťoven, ministerstva i nemocnic, jehož tématem rovněž bylo zejména připravované rušení lůžek.