Martinského vína bude více než kdy dříve

Praha – Přes dva miliony lahví Svatomartinského vína půjde letos na trh. Jejich počet je rekordní, oproti loňsku se zvýší o 200 tisíc. Značku Svatomartinské letos získalo 380 vzorků od 122 vinařů a vinařských firem. I počet vzorků je vyšší než loni.

První lahve Svatomartinského vína se otevřou 11. listopadu v 11 hodin na slavnostních akcích na Moravě i v Čechách. Hlavní centrum svatomartinských oslav bude v Brně.

Z celkového počtu 2,193 milionu lahví Svatomartinského vína je nejvíce odrůdy Müller Thurgau, ze 380 vzorků k ní patří 106. Mezi růžovými víny bude nejsnazší získat Svatovavřinecké ze 74 víny, z červených je nejvíce Modrý portugal se 70 víny.

O udělení značky Svatomartinské žádala vinařství pro 431 vzorků, pouze z dvanácti procent neúspěšně.  „Za nízkým počtem vyřazených vzorků stojí příznivé léto a dva týdny času navíc na výrobu,“ uvedl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz. Důležitá je také rostoucí zkušenost vinařů s mladými víny, do hodnocení se dostala vesměs velmi dobrá vína, dodal Babisz.

Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku určená ke konzumaci po několik měsíců. Jsou to vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých několik týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat osobitý charakter. Mají nižší obsah alkoholu, jsou spíše suchá. Degustátorská kontrola je prověřuje ve dvou termínech, koncem října a začátkem listopadu. Svatomartinská vína jsou oblíbená také v zahraničí, například na Slovensku, v Rakousku, Německu, nezřídka zamíří i do exotičtějších destinací.