Nečas už zná jména všech svých místopředsedů

Brno – Premiér Petr Nečas bude i nadále předsedou Občanské demokratické strany. Na brněnském kongresu pro něj hlasovalo 351 delegátů, pro protikandidáta Fuksu hlasovalo 178 delegátů. Předseda už také zná všechny své místopředsedy. Prvním místopředsedou se stal ministr průmyslu Martin Kuba, řádovými místopředsedy pak jsou Miroslava Němcová, Jiří Pospíšil, Pavel Blažek a Tomáš Chalupa.

Petr Nečas, předseda ODS

„Cítil jsem, že situace vůbec není jednoznačná, že je to opravdu kritická volba, kritické zvažování, že neházíte automaticky volební lístky.“ 

Znovuzvolený předseda ODS Petr Nečas považuje svůj mandát v čele strany za silný a zná i své místopředsedy. Prvním místopředsedou se stal ministr průmyslu Martin Kuba, když porazil protikandidáty Miroslavu Němcovou a Hynka Fajmona. Řadovými místopředsedy se pak stali Jiří Pospíšil, Pavel Blažek, Tomáš Chalupa a Miroslava Němcová.

Zvolení do vedení strany považuje Kuba za velký závazek

Kuba má radost, že dokázal delegáty kongresu ODS přesvědčit o svých názorech, kam by měla strana směřovat. Strana má podle něj ještě rok a půl vládního angažmá před sebou, aby mohla plnit svůj program. Proto je třeba, aby ODS našla kompromis mezi různými názorovými skupinami, který umožní „pokračovat ve vládním projektu,“ dodal Kuba. ODS musí ve vládě jednoznačně definovat své priority a jasně hájit zájmy svých voličů, uvedl. Pokud strana ve vládní koalici přistoupí na kompromisy, mělo by se podle něj jednat o kompromisy přijatelné a vysvětlitelné.

Martin Kuba, 1. místopředseda ODS

„Jsem si velmi vědom toho, co jsem ve svém projevu slíbil, že chci být loajální k ODS, svému předsedovi, krýt jemu záda, nebýt součástí žádných jiných plánů, ale toho plánu, který prosazuje tento kongres. Plánu, který nás vrací tam, kam patříme. Na stranu na pravé straně spektra, která je schopná vyhrávat volby.“

Jihočeský lídr Kuba dříve sklízel kritiku za to, že údajně v regionu je pod vlivem podnikatele z Hluboké Pavla Dlouhého. Nečas ho před dvěma roky, když propagoval politiky s vlastními názory, za místopředsedu nechtěl, a Kuba se tehdy do vedení nedostal. Později s ním ale začal spolupracovat a vybral si ho do vlády jako ministra průmyslu. Jeho práci na ministerstvu dnes většina občanských demokratů oceňuje. 

Noví místopředsedové ODS

1. místopředseda Martin Kuba

Místopředseda Jiří Pospíšil

Místopředseda Pavel Blažek

Místopředseda Tomáš Chalupa

Místopředsedkyně Miroslava Němcová

Jak dál s rebely Nečas nenastínil

V nejbližších dnech se rozhodne, jak bude Nečas řešit potíže s vnitrostranickými rebely a jejich odmítáním zvýšení daně z přidané hodnoty. Žádné řešení doposud nenastínil, ale veřejnost si podle něj již nepřeje žádné další spory občanských demokratů. Za šťastné by opětovně zvolený předseda ODS nepovažoval, kdyby se jeho místopředsedou stal protikandidát Ivan Fuksa.  

Uvedl k tomu, že by se zástupce skupiny rebelů ocitl ve schizofrenní roli. Podle šéfa strany si Fuksa na jedné straně myslí, že Nečas vede vládu tak špatně, že by v čele strany neměl být, na druhé straně by s ním ale nyní musel velmi úzce spolupracovat. Ivan Fuksa nakonec ale stáhl svou kandidaturu do Nečasova týmu a voleb na místopředsedu se neúčastní.

Nečas: Nabízím vám částečného Churchilla

Ve svém kandidátském projevu Nečas podotkl, že pokud bude znovu zvolen předsedou, chce v čele strany klást ve vládě větší důraz na priority občanských demokratů a lépe vysvětlovat vládní program. Varoval ale před „roztrháním“ nynější koaliční smlouvy. ODS podle něj nemá lepší alternativu a neměla by dopustit nástup levice k moci.

Petr Nečas, předseda ODS

„Představa nové, lepší a pravicovější koaliční smlouvy je nebetyčná naivita.“

ODS by se podle dosavadního lídra měla semknout a soustředit na další volby. Strana prý potřebuje krizový management, neměla by ale podléhat poraženectví. Spolustraníkům prý nabízí „částečného Churchilla“, tedy pot a slzy.  

Lék na důvěru? Dodržování slova

V kandidátském projevu Ivana Fuksy zaznělo, že řešením nejsou předčasné volby, ale změna v čele strany. Proti Petru Nečasovi se prý rozhodl kandidovat proto, že na kongresu všichni hovořili o změně, nenašel se ale prý nikdo, kdo by ji chtěl realizovat.

Ivan Fuksa

 „Jediným lékem na ztrátu důvěry je dodržování slova. Když 20 let slibujeme nízké daně a malý stát, musíme to dodržet. (…) Nabízím vám restart. My jsme se totiž zasekli a nevíme, jak dál.“

Budoucnost ODS je podle Fuksy v prosazování programu, v členské základně a v úspěchu ve vládě. „Věřím, že máme šanci volby v roce 2014 vyhrát,“ řekl. Fuksa by jako šéf ODS chtěl jednat o změně vládních priorit i novém rozdělení ministerstev. TOP 09 podle něj už ví, že nebude dominovat pravici. Soustředil by se prý na prosazení reforem, které ušetří desítky miliard korun.