Reakce na vítězství Nečase: Každá mince má dvě strany

Praha – Vláda bude nyní stabilnější, protože rebelové nemají uvnitř ODS silný hlas. V reakci na znovuzvolení Petra Nečase předsedou ODS to prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Naopak předsedové poslaneckých klubů ČSSD a KSČM Jeroným Tejc a Pavel Kováčik se obávají pokračování nestability vlády a spolu s předsedou VV Radkem Johnem volají po vyhlášení předčasných voleb. Obavy z dalšího vývoje jsou znát i v řadách občanských demokratů.

„Pro nás jako pro koaličního partnera je dobrou zprávou, že ti takzvaní pučisti v řadách ODS nejsou ti, kdo by měli jasný a silný hlas. 178 hlasů, které pan Fuksa získal, svědčí o tom, že je to velmi menšinový názor uvnitř ODS,“ řekl v nedělních otázkách Václava Moravce Gazdík. Ke stabilitě vlády podle něj přispěje mimo jiné to, že Nečas mandát předsedy ODS obhájil v prvním kole. Celkem Nečas získal zhruba 59 procent hlasů.

Jenže zas tak jasná situace není. Předsedkyně LIDEM Karolína Peake upozornila, že před Nečasem ještě stojí nelehký úkol – sjednotit rozpolcený poslanecký klub ODS. „Mandát pro prosazování svých návrhů dostal a je otázka, do jaké míry to budou respektovat ti, kteří nerespektovali koaliční dohodu v posledních týdnech,“ podotkla Peake.

Podle opozice zůstává ODS rozpolcená

Na totéž jako Peake poukazuje také opozice, i když mnohem radikálněji. „Nestabilita bude jednoznačně pokračovat. Vláda v tuto chvíli nemá hlasy pro klíčové zákony. Přece není možné, abychom tady zákony stavěli na přeběhlících,“ varoval Tejc. Stejně tak podle něj není vhodné, aby vláda stála a padala s podporou tak malé a nové strany, jako je LIDEM.

Jaroným Tejc

„Já si myslím, že tato vláda si nezaslouží restart, ale reset.“

Pavel Kováčik

„Pučisti nezmizeli a myslím si, že 178 hlasů, které Ivan Fuksa získal, hovoří o tom, že občanská demokracie je dál rozpolcená.“

  • Petr Nečas na kongresu ODS autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK
  • Ivan Fuksa zdroj: ČT24

Levice proto dál volá po vypsání předčasných voleb. V tom ji podporuje i bývalý koaliční partner - Věci veřejné. „Pojďme do předčasných voleb, my je podporujeme,“ zdůraznil John. „Vláda nemá podporu ve sněmovně, pan premiér Nečas svým chováním a tím, že nedodržoval sliby, ztratil pohodlnou většinu 118 poslanců,“ dodal.

Obavy z dalšího vývoje zaznívají i z řad ODS

Bývalá místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová varovala, že straničtí odpůrci daňového balíčku se chystají shodit vládu Petra Nečase a za zády nově zvoleného předsedy složit novou koalici. Němcová se obává, že nynější kongres, který Nečasovi potvrdil mandát předsedy, je jen „další scénkou“ v plánu skupiny jeho stranických odpůrců kolem exministra Ivana Fuksy a bývalého šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře. Ti podle ní zřejmě nebudou respektovat, že většina kongresu podpořila Nečase, a dále proti němu budou revoltovat. „Ten plán B se začne odehrávat jestli ne dnes, tak už zítra,“ uvedla.

Jak to nakonec s vládou dopadne, se ukáže příští týden. V úterý má Poslanecká sněmovna jednat o stabilizačním balíčku, se kterým vláda spojila také hlasování o své důvěře. Krom toho Nečasův kabinet potřebuje hlasy nejméně 101 poslanců, aby se mu ve sněmovně podařilo přehlasovat veto, které prezident Václav Klaus uštědřil druhému pilíři penzijní reformy.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)