Co zabalit do školy? Svačinu, bačkůrky, ale hlavně tablet

Praha – Příští dva roky budou mít žáci v devatenácti školách nebývale lehkou školní tašku. Prostor, který dosud zabíraly různé učebnice a sešity, nyní zaplní pouze tablet. Pro ministerstvo školství jde o experiment, chce zjistit, jaké výsledky pět stovek žáků s tablety bude mít.

Na tabletech, které nově používají místo učebnic, mají žáci všechny učebnice – matematiku, zeměpis i čítanku. Budou je zkoušet děti z 6. a 8. tříd základních škol a jejich protějšky z víceletých gymnázií. Sami žáci jsou spokojeni. „Je to lepší, je to zábavnější a je to lehčí,“ srovnala tablet s učebnicí žákyně plzeňského Gymnázia F. Křižíka.

S novými pomůckami se ale budou muset vyrovnat také kantoři. Bude především nutné, aby se oprostili od stereotypů – oproti papírovým učebnicím mohou tablety například přehrávat video nebo lze přímo na nich pustit poslech v cizích jazycích. „Není to metoda, která by spasila svět, ale myslím, že je nesmysl ignorovat technický pokrok,“ prohlásil učitel češtiny Jan Anderle.

Klíčové pro úředníky budou studijní výsledky žáků s tablety ve srovnání s jejich protějšky vybavenými papírem. 

Zda ale po dvou letech, kdy experiment skončí, papírové učebnice zcela zaniknou, není zdaleka jisté. Na tablety totiž nejsou peníze. Školy tak na ně pravděpodobně nepřejdou, nenajdou-li sponzory jejich nákupu.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)