Oceňování protikomunistických odbojářů komplikují podvodníci

Praha - Ani skoro po roce ještě ministerstvo obrany nestihlo rozhodnout o některých žádostech o ocenění protikomunistického odboje. Čekání vysvětluje tím, že musí prostudovat tisíce stran spisů a projít množství žádostí, a to vše velmi důkladně. Na odměnu, která je spojena s oceněním, by si totiž chtěli sáhnout i lidé, kteří ve skutečnosti proti režimu nebojovali.

Jaroslava Pokorná, která pomáhala spolu se svým mužem převádět odpůrce režimu za hranice, za což na začátku 50. let dostala v politickém procesu 8 let vězení za velezradu, se ocenění dočkala ve svých 86 let. Dostala drobný odznak a dekret. Ocenění jí udělalo radost. Lituje jediného, že se uznání svých činů nedožil její manžel. „Měla jsem z toho radost, ale na druhou stranu si říkám, že to bylo strašně pozdě a nedočkala se toho fůra lidí, kteří opravdu riskovali životy,“ uvedla Pokorná.

Ministerstvo obrany přiznává, že vyřizování žádostí trvá dlouho a na jeho rozhodnutí pořád čekají i některé návrhy podané už loni v listopadu. „Řada lidí se na nás obrátí, přestože už dopředu tuší, že nemá nárok, a to jsou právě lidé, kteří to dosti zdržují, protože my musíme každou žádost poslat do archivu,“ popsal mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Kromě příběhů jasných hrdinů se tak v archivech potýkají nejen se složitými osudy lidí, kteří část života režimu sloužili a část proti němu bojovali, ale právě i s případy, kdy o 100tisícové odškodné spojené s oceněním žádají třeba obyčejní zločinci. „Vykrádali restaurace, domy a podobně, při jedné z těchto krádeží zavraždili příslušníka pomocné stráže veřejné bezpečnosti. Teď se domnívají, že se jednalo o protikomunistickou činnost, což je samozřejmě nesmysl,“ popsal Eduard Stehlík z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Z víc než 3,5 tisíce žádostí, které na ministerstvo dorazily, potvrdili úředníci zatím zhruba dvě stovky. Skoro dvojnásobek žádostí zamítli. Další, historickými dokumenty potvrzení bojovníci proti komunismu převezmou ocenění už za dva týdny - den před 17. listopadem jim ho předá ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)