Policisté zapletení s gangem vyděračů měli v hledáčku i Bušinu

Praha - Policejní inspekce už několik měsíců rozplétá případ zatím pěti policistů, kteří pracovali pro nebezpečnou skupinu vyděračů. Česká televize zjistila, že gang se zajímal například o někdejšího šéfa středočeských nemocnic Filipa Bušinu, nyní stíhaného za daňové podvody. V tomto konkrétním případu už inspekce obvinila jednoho ze severočeských detektivů. O Bušinovi měl nezákonně zjišťovat informace z policejních databází.

Policie se začala kauzou zabývat už na jaře kvůli únosu obchodníka s naftou. Celý příběh vypadal nejprve jako kauza klasického gangu vyděračů. Česká televize ale z dokumentu policejní inspekce zjistila, že vyděrači se zajímali také o Bušinu. V počítači zabaveném jednomu ze členů gangu je totiž analýza, která má ukazovat na údajné Bušinovo spojení s příslušníkem ruské tajné služby.

V době, kdy se o Bušinu gang zajímal, prověřoval podle spisu nadporučík Jan Zdich jeho osobní údaje v policejní databázi. Neměl k tomu přitom žádný důvod. „Lustrovali celou moji rodinu včetně majetkových poměrů. Hlavní motiv mohou být peníze a vydírání mé osoby a potom vedlejší motivy, které teď nedokážu definovat,“ řekl Bušina ČT. S gangem měla spolupracovat celkem pětice detektivů. „Nadále probíhá vyšetřování… Všichni ti policisté byli obviněni z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Mrázkův archiv číslo dvě

Jedním z hlavních členů skupiny vyděračů, pro které měli policisté pracovat, je bývalý spolupracovník zavražděného šéfa podsvětí Františka Mrázka - Vladimír Svoboda, dříve Nešpůrek. Svoboda v minulosti pracoval jako vyšetřovatel kriminálky. Policie ho zadržela na začátku května spolu s dalšími deseti lidmi, v cele skončilo i pět aktivních policistů.

Při razii se u Svobody našly kompromitující materiály na desítky firem nebo krajských politiků napříč politickými stranami včetně policejních spisů a zařízení na odposlech telefonů. Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v květnu uvedl, že chce na jejich základě otevřít některé staré nevyřešené případy, včetně vražd. Nadstandardní informace z policie měl údajně i Mrázek. Podle jedné z vyšetřovacích verzí to byl možný důvod, proč byl před více než šesti lety zastřelen neznámým nájemným vrahem.

Vrchní státní zastupitelství Bušinu a dalších 13 lidí na konci října obžalovalo. Policie skupinu viní z rozsáhlých daňových úniků, praní špinavých peněz a korupce. Podle dřívějšího policejního vyjádření měli připravit stát o více než 630 milionů korun. Kvůli kauze rezignoval Bušina na funkci investičního náměstka a bylo mu pozastaveno členství v ČSSD.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod