Rebel z ODS: Rozpočtové škrty na triku nemáme

Praha - „Pro mě je DPH nepřekročitelná věc. Nebudu hlasovat pro jinou variantu. Pořád ale věřím, že se dohodneme. Nepřeju si, aby místo této vlády přišla vláda komunistů a sociálních demokratů, která by ty daně pravděpodobně zvýšila daleko víc,“ řekl v Interview ČT24 poslanec Radim Fiala, jeden ze šestice tzv. rebelů, kteří svou neústupností přímo ohrožují existenci koaliční vlády. Fiala ovšem nevyloučil, že vládu podpoří odchodem ze sněmovny.

Ministerstvo financí muselo přepracovat návrh státního rozpočtu na příští rok, protože ten původní stavěl právě na daňových opatřeních, která vláda zatím není schopná prosadit, a tedy předjímal legislativu, která je teď neplatná a s vysokou pravděpodobností ani platit nebude. Navržený schodek zůstal na 100 miliardách korun, ale o 41 miliard se pokrátily příjmy i výdaje. A míň mají dostat třeba věda a výzkum, dopravní infrastruktura a školství na platy učitelů. Že to nebude jednoduché, o tom svědčí i to, že další projednávání tohoto návrhu vláda z dneška odložila na středu, po hlasování o daňovém balíčku. 

„Na triku to nemáme. Od doby, kdy se plánoval rozpočet na rok 2013, už uběhla nějaká doba a změnil se růst ekonomiky, která podle nových predikcí poroste výrazně méně, než se původně počítalo,“ vysvětlil Fiala důvod nového návrhu rozpočtu. Škrty v oblasti výzkumu, investic a školství považuje za cestu špatným směrem. Naopak prosazuje snížit provozní výdaje v roce 2013 a v roce 2014 i výdaje v oblasti mandatorní.

„V sociální oblasti je spousta příspěvků, které se neustále zvyšují. Jsem pro zastavení neudržitelného sociálního státu. Tato vláda je známá jako vláda škrtačů, ale já si myslím, že to tak není, protože mandatorní výdaje se pořád zvyšují,“ řekl Fiala.

Fiala navrhuje získat prostředky i prodejem zbytného státního majetku, kterého je podle Fialy 80 miliard. „Řekněte mi, proč by stát měl vyrábět radiátory, vařit pivo nebo vlastnit síť čerpacích stanic. Stát není ten nejlepší správce.“

Kongres ODS situaci podle Fialy spíše vyhrotil

„Po kongresu nenastala žádná změna. Kongres byl naplánován moc brzo po prohraných krajských a senátních volbách. Tak brzo, že nemohla proběhnout žádná vnitrostranická diskuse. Obávám se, že to byl úmysl a že tím úmyslem bylo zakonzervovat současný stav,“ myslí si Fiala.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Radim Fiala:

„Z původně věcné věci se stal problém pádu vlády. Byl jsem přesvědčen, že během jednoho dvou týdnů tuto věc vyřešíme.“

„Balíček má devět bodů. Já jsem ochoten ustoupit z osmi z nich. Jen bych si přál, aby se nezvyšovala daň z přidané hodnoty. Motor ekonomiky je potřeba rozpohybovat. Zvyšováním daní nebo škrtáním investic ten motor nerozpohybujeme. Zvyšování daní není v souladu s programovým prohlášením vlády ani s volebním programem ODS. V čí prospěch je zvýšení daní? V žádném případě to nezvýší prostředky do státního rozpočtu. Nepomůže to ani lidem, protože to zdraží jejich nákupy, nepomůže to ekonomice, nepomůže to spotřebě. Nepomůže to ani poslancům za ODS,“ shrnul Fiala.

Bývalý poslanec ODS a nyní nezařazený poslanec ovšem nevylučuje, že by vládu při hlasování o daňovém balíčku podpořil svým odchodem ze sálu. „Nemohu to vyloučit, různé varianty jsou na stole.“