Na rozpočet dojde 19. prosince, restituce odloženy na zítřek

Praha - Vedení sněmovny dopoledne odložilo spolu s daněmi na zítřek i hlasování o vracení majetku církvím a důchodovou reformu. Restituce tak zůstávají na programu schůze. Poslanci rovněž odsouhlasili nový harmonogram projednávání státního rozpočtu - jeho přepracovaný návrh budou schvalovat od 19. prosince. V prvním čtení poslanci podpořili novelu transplantačního zákona a projednali také návrh na zvýšení platů ústavních činitelů. Sněmovna podpořila poslanecký návrh, aby pojišťovny odváděly šest procent z povinného ručení ministerstvu vnitra na financování hasičů.

I přes nesouhlas vlády dnes sněmovna podpořila návrh, podle nějž by pojišťovny odváděly šest procent z povinného ručení na financování hasičů. Finance by jim předávalo ministerstvo vnitra. Pojišťovny již dříve uvedly, že prosazení návrhu bude znamenat zdražení povinného ručení. Tři pětiny z vybraných peněz by dávalo ministerstvo přímo hasičům a dvě pětiny krajům. Kraje by peníze přeposílaly obcím, které zřizují jednotky dobrovolných hasičů. Hasiči by mohli peníze využít na pořízení a údržbu techniky. Šlo by zhruba o víc než miliardu korun ročně.

Hasiči
Zdroj: ČT24

Sněmovna dala zelenou regulaci anonymních akcií

Vládní návrh na regulaci anonymních akcií míří do ústavně-právního výboru poté, co ho dnes sněmovna podpořila. Návrh předpokládá, že firmy budou muset zapsat anonymní akcie do centrálního depozitáře nebo je uložit v listinné podobě u bank. Obě varianty podle ministerstva spravedlnosti zajistí možnost identifikovat vlastníka, což budou moci využít policisté, žalobci, soudci či zadavatelé veřejných zakázek a poskytovatelé dotací. Sněmovna už dříve zamítla návrh ČSSD na úplné zrušení anonymních akcií. Nyní je v dolní komoře i předloha VV, která má stejný cíl.

Pokud zákon v navržené podobě začne platit, bude mít vlastník anonymních akcií tři možnosti, jak zapsat anonymní akcie. Buď zaknihuje akcie u centrálního depozitáře, nebo je uloží pod jménem u registrované banky, nebo se rok od účinnosti zákona anonymní akcie transformují na akcie na jméno.

Cizinci, co zemřou v ČR, zde budou moci poskytnout ográny k transplantaci

Poslanci dnes v prvním čtení podpořili i transplantační zákon. Ten zahrnuje i možnost poskytnutí orgánů k transplantaci od cizinců, kteří v Česku zemřeli. Novela také neumožňuje darování orgánů za odměnu. Žijící dárci by měli naopak dostat kompenzaci za nepohodlí a případnou ztrátu příjmů. Novela, kterou má před dalším schvalováním projednat do konce listopadu sněmovní zdravotnický výbor, počítá i s příspěvkem na vypravení pohřbu dárce.

Operace
Zdroj: ČT24

Poslanci se zabývali i návrhem na zvýšení platů ústavních činitelů. Je ale nutné, aby ho nejprve projednal rozpočtový výbor, který na to bude mít místo dvou měsíců jen lhůtu 20 dní. Poslanci chtějí, aby předloha platila od příštího roku. Existuje zatím pět variant, vláda nechala rozhodnutí na zákonodárcích. Nejnižší možnost počítá s platem na úrovni 2,51násobku průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře, nejvyšší počítá až s trojnásobkem.

Prezidentské veto týkající se normy, která upravuje náležitosti důchodového systému, se koalice pokusí přehlasovat až zítra. Chce počkat, jaký bude výsledek hlasování o daňovém balíčku, který mají poslanci projednávat také zítra. Podle posledních informací daňový balíček podpoří bývalý ministr školství Josef Dobeš. Dnes by se poslanci pravděpodobně měli zabývat zákony, které mají na stole v prvním čtení.

Pokud vše půjde hladce a vládě se podaří rozpočet prosadit, dostane ho k podpisu prezident republiky. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá. Pokud by ale prezident sněmovnu po případném pádu vlády v nejbližších týdnech rozpustil, pak by poslanci o rozpočtu ani jiných zákonech nejednali. Bez schváleného rozpočtu by stát od 1. ledna hospodařil s rozpočtovým provizoriem.

Nový harmonogram projednání rozpočtu:

  • 23. listopadu – kabinet do tohoto data musí předložit sněmovně novou podobu rozpočtu
  • 26. listopadu – nad návrhem rozpočtu se sejde sněmovní rozpočtový výbor
  • 28. listopadu – zasedne nad návrhem rozpočtu sněmovna
  • Následujících pět dní budou o přikázaných kapitolách rozpočtu jednat výbory
  • 5. prosince – probere doporučení výborů rozpočtový výbor
  • 12. prosince – proběhne druhé čtení rozpočtu
  • Od 19. prosince bude probíhat hlasování o návrzích na přesuny peněz i o rozpočtu jako o celku