Dvojice elitních detektivů byla informátory podsvětí, vydělali si miliony

Brno - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zahájila trestní stíhání čtyř lidí kvůli obchodování s důvěrnými policejními informacemi. Podle informací České televize k nim patří i někdejší vysoce postavený zlínský detektiv ÚOOZ Marian Hanák a bývalá kriminalistka zlínské policie Hana Čouková. Oba od policie odešli sami už před několika lety. Už dříve totiž čelili vyšetřování kvůli úniku informaci. Až teď se ale inspekci podařilo shromáždit dostatek konkrétních důkazů o několika trestných činech.

Dvojice ještě za svého působení v policejních řadách, a to ve spolupráci se dvěma civilisty, prodávala informace o aktuálních trestních řízeních, varovala kriminálníky před odposlechy, připravovanými domovními prohlídkami, opatřeními a policejními akcemi. Opatřovala také kopie spisových materiálů z trestních řízení vedených pro závažné trestné činy, čímž ovlivňovala nebo mařila trestní řízení.

Za poskytování informací chtěl tehdejší příslušník elitního policejního útvaru vysoké obnosy. V jednom případě i sedm milionů korun. Doposud prokázaná zaplacená částka je podle mluvčí inspekce Radky Sandorové 2,2 milionu. Patrně ale není konečná.

Za zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku hrozí někdejšímu policistovi 12 let vězení. Jeho bývalá kolegyně je stíhána za zneužití pravomoci a mohla by jít do vězení až na deset let. Dva civilisty stíhá inspekce za podplácení a soud by je za tyto skutky mohl poslat až na pět let za mříže.

Dvojice elitních detektivů vynášela informace (zdroj: ČT24)