Pekárek ve sněmovně poškozuje ODS i vládu, kroutí hlavou Nečas

Praha - Přítomnost nepravomocně odsouzeného poslance a bývalého kolínského místostarosty Romana Pekárka (ODS) ve sněmovně poškozuje vládu, prohlásil premiér a předseda ODS Petr Nečas. Čerstvý poslanec ale ráno řekl, že se ani přes výzvy stranických kolegů nemíní vzdát nabytého mandátu. Pekárek, který ve sněmovně nahradil jednoho z odcházejících rebelů Ivana Fuksu, byl v květnu nepravomocně odsouzen k šesti letům pro podezření z korupce. Rozhodnutí soudu zpochybnil a chce se proti němu bránit. Odchod ze sněmovny neslíbil ani v případě, že soud jeho vinu potvrdí.

„Považuji tu situaci za dlouhodobě neudržitelnou, budeme podnikat všechny kroky, aby se vyřešila,“ uvedl premiér směrem k Pekárkovu sněmovnímu angažmá. Proti jeho setrvání ve sněmovně se vyjádřila i řada občanských demokratů i dalších politiků.

„Ne právě proto, že jsem odsouzen nepravomocně, právě proto, že jsem se odvolal a právě proto, že ten první proces je za velmi zvláštních okolností, velmi zvláštní důkazní situace,“ odpověděl Pekárek na dotaz novinářů, zda odsouzení za korupci nepovažuje za překážku pro výkon funkce poslance.

„Je to situace, která ODS poškozuje,“ řekl o přítomnosti nepravomocně odsouzeného poslance Romana Pekárka předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura s tím, že ODS ale nemá nástroj, jak Pekárka donutit, aby odešel ze sněmovny.

S imunitou podle svých slov nijak nepočítal, v úterý večer se prý dozvěděl, že má nahradit jednoho z kolegů ve sněmovně. „Já jsem o tom nijak nepřemýšlel, je fakt, že nějaká imunita vzniká, jaký má vztah ke mně, přesně nevím. Není to ale to, čím bych se zabýval nebo na co bych se spoléhal,“ řekl Pekárek. Žádný přímý nátlak od kolegů, aby do sněmovny nenastoupil, prý nezaznamenal. „A já bych ani nenechal na sebe tlačit,“ dodal.

Poslanci ČSSD opouštějí svá místa na protest proti jmenování Romana Pekárka poslancem ODS
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Kolegům poslancům se Pekárkův mandát nezamlouvá

„Kdyby ten poslanecký mandát zdvihl někdo, kdo je na té kandidátce za ním, by pro ODS bezesporu bylo lepší,“ reagoval na Pekárkovo angažmá v úterních Událostech, komentářích 1. místopředseda strany a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura avizoval, že se „ho budou snažit přesvědčit, aby na poslanecký mandát rezignoval.“

Roman Pekárek: „Dosáhl jsem nějakého výsledku a volební výsledek mě opravňuje k tomu, že jsem dnes mohl vzít mandát. Ve volbách jsem dosáhl desátého místa, dostal jsem preferenční hlasy… Mám za to, že jsem mandát dostal od voličů.“

Lubomír Zaorálek: „Pokládám za neštěstí, že k tomu došlo, že takovýto člověk dnes skládal slib, ve kterém říkal, že veřejný zájem mu bude nade vším. To říkal člověk, který předvedl, a pro soud i s důkazy, že on naopak svůj zájem upřednostnil nad zájmem veřejným.“

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg doufá, že nový poslanec po dnešním hlasování sám pochopí, že ODS přivádí do obtížné situace a ze sněmovny odejde. „Znovu se ukazuje, že někteří myslí a jednají jinak než podle pravidel standardní demokracie,“ prohlásil senátor a prezidentský kanidát Přemysl Sobotka (ODS). „Věřím, že se (Pekárek) mandátu poslance vzdá a nebude morálně zahanbovat ODS. Ústava naší země bohužel nedává žádnou možnost, jak jej k takovému kroku přimět,“ dodal.

„Že ten člověk zůstal na kandidátce, to je pro nás také překvapením. Že to mohlo dopadnout až do toho, že složil poslanecký slib poslanec, který byl odsouzen nezávislým soudem, byť nepravomocně, to se dosud v historii parlamentu nestalo,“ řekl poslanec Stanislav Křeček (ČSSD).

Experti na ústavní právo Václav Pavlíček a Jan Kysela soudí, že by orgány činné v trestním řízení měly, pokud se stane Pekárek poslancem, požádat sněmovnu o pokračování trestního řízení. Podle advokáta Jaroslava Ortmana by nově získaná imunita na pokračující soud Pekárka mít vliv neměla.

Roman Pekárek (45) byl od roku 2006 do komunálních voleb před dvěma lety místostarostou Kolína. Letos v květnu mu soud nepravomocně udělil šestiletý trest vězení za to, že si údajně v roce 2009 řekl o milionový úplatek za výhodnější prodej městských pozemků. Aféra připravila ODS v Kolíně o výsadní postavení na radnici. Volební zisk strany se v komunálních volbách na podzim 2010 výrazně propadl a občanští demokraté přišli o místa ve vedení města. Pekárek je jednatelem firmy Decibel Production, která v minulosti vydávala kolínský městský zpravodaj. Společnost čelila kritice, že se na radniční tiskovině neoprávněně obohacovala. Pekárek to však vždy odmítal.