John zůstane v čele bezpečnostního výboru, i přes angažmá v médiích

Praha – Předseda Věcí veřejných Radek John neplánuje odejít z čela bezpečnostního výboru sněmovny, souběh své práce v čele výboru a v médiích prý nevidí jako konflikt zájmů. Za výzvami koalice je podle Johna její snaha, aby ve výboru získala zpět většinu. Od začátku listopadu připravuje John televizní pořad v mediální skupině podnikatele Jaromíra Soukupa.

„Koalice všemi prostředky chce získat kontrolu nad bezpečnostním výborem, což je poslední bašta, kde lze bránit nezávislost policie,“ uvedl John. Situace ve výboru se podle něj nelíbí zejména nejsilnější koaliční straně ODS. „Udělám všechno pro to, aby koalice nezískala většinu v bezpečnostním výboru,“ dodal předseda VV. 

Radek John na konci října oznámil, že od listopadu nastupuje do vydavatelství vlastněného mediálním magnátem Soukupem. Vrací se tak ke své původní novinářské profesi a nechce už být dále šéfem parlamentní strany. Pro Soukupa by měl připravit nový publicistický televizní pořad. Oznámení jeho návratu do médií však vyvolalo na politické i mediální scéně pozdvižení. Premiér Petr Nečas uvedl, že si nedovede představit, že by John v čele bezpečnostního a v imunitním a mandátovém výboru zůstal. Někteří novináři z časopisu Týden, který vydavatelství Empresa media vlastní, pak prý kvůli Johnovu angažmá dají výpověď.   

John se stal terčem kritiky zejména kvůli souběhu práce ve sdělovacích prostředcích a účinkování v čele bezpečnostního výboru, který projednává i utajované skutečnosti. „Já rozhodně nezveřejním žádnou utajovanou informaci. Naopak vedení mediálního domu se velmi raduje z té reklamy, kterou mé oznámení vyvolalo,“ podotkl John.   

Po vypršení poslaneckého mandátu chce John v souladu se svým dřívějším rozhodnutím napsat knihu o zákulisí české politiky. Podle něj je podobná publikace potřebná. „Když jsme ještě spolu mluvili s panem ministrem financí Kalouskem, tak mi řekl krásnou větu: 'Vy napíšete tu knihu, dostanete za to hrozný prachy, ale já, já dostanu mnohem větší prachy za to, že žádnou knihu nenapíšu,'“ dodal John.