Klaus: Je dobře, že vláda existuje a bude dál fungovat

Praha - Podle prezidenta Václava Klause je dobře, že vláda existuje a bude dále fungovat. Nejhorší by podle něj byl okamžitý pád kabinetu a chaos, který by vyvolal. Prezident to uvedl během dnešního armádního velitelského shromáždění. Zároveň ale dodal, že nad posledním děním v české politice si lze klást řadu otázek. Nečasův kabinet včera uhájil důvěru ve sněmovně a prosadil několik klíčových zákonů, k nimž měl Klaus dříve výhrady. Tři rebelové v ODS ještě předtím složili poslanecký mandát.

„Jakkoliv si mohu klást otázku nad různými věcmi, které se udály v naší politice v posledním týdnu, tak pro zemi je určitě správné, že vláda existuje, že vláda bude dále fungovat, protože všechno bychom si mohli přát než jenom okamžitý pád vlády a chaos, který by tady nastal. To je jediný soud, který já jako prezident republiky o tom teď udělám,“ odpověděl Klaus na dotaz novinářů.

Vláda včera prosadila svou verzi daňového balíčku včetně zvýšení DPH, které Klaus kritizoval. Situaci ve sněmovně odblokovalo rozhodnutí revoltujících poslanců ODS balíček podpořit, nebo se vzdát mandátu. Vláda rovněž využila momentu těsné sněmovní většiny k tomu, aby přehlasovala veto prezidenta k zákonu zavádějícímu druhý pilíř důchodové reformy. Po půlnoci pak navzdory Senátu prošlo i majetkové vyrovnání s církvemi, o němž Klaus rovněž měl pochybnosti. Tento zákon i daňový balíček ještě prezident bude posuzovat.

Po odchodu z Afghánistánu čeká armádu nová etapa 

Na pravidelném velitelském shromáždění na ministerstvu obrany byla hlavním tématem česká armáda. Podle prezidenta pro ni s postupným odchodem vojáků z Afghánistánu končí doba velkých expedičních operací, proto by se měla činnost jednotek zaměřit více na výcvik doma i v rámci NATO. Ambice ozbrojených sil by podle Klause měly být postaveny na reálných základech a měly by se soustředit na schopnosti, v nichž má armáda dobré výsledky. „NATO si po Afghánistánu musí udělat inventuru a zhodnotit, jak využít tam získané zkušenosti k posílení funkčnosti a plnění cílů aliance,“ uvedl Klaus.

Velení armády musí svými rozhodnutími a jednáním přesvědčit politiky a občany, že Česko ozbrojené síly potřebuje. Občané teď takový pocit nemají automaticky, dodal prezident. Podle Klause ovšem důvěra lidí v ozbrojené síly roste, i když pověsti armády občas škodí různé kauzy. 

Vystoupení prezidenta Klause (zdroj: ČT24)

Armádu čeká v příštím roce přechod na novou organizační strukturu. Bude zrušeno velitelství společných sil v Olomouci, vzniknout naopak mají dvě menší velitelství pro pozemní a vzdušné síly. Od roku 2014 také obrana plánuje propouštět. Resort opustí zhruba 1 000 občanských zaměstnanců a 400 nebo 500 vojáků.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) v projevu k velitelům uvedl, že nová obranná strategie nedávno schválená vládou staví ambice vojska na reálný základ. Zrušením některých velitelství a přechodem na novou organizační strukturu podle něj resort ušetří asi 1 600 tabulkových míst. 

Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla armáda sice redukuje počty lidí, ale snaží se zachovat alespoň současnou úroveň kvality. Změny však neumožní odstranit nedostatky z minulých let a nepřispějí ani k dalšímu rozvoji vojska, dodal. Po skončení mise v Afghánistánu se budou moci čeští vojáci více zapojovat do operací pod hlavičkou Evropské unie. Např. by mohli pomáhat v Somálsku s výcvikem ozbrojených sil nebo by se mohli ve větší míře zapojit do protipirátské operace EU Atalanta, uvedl náčelník generálního štábu.