Koalice ČSSD a KSČM - Na Ústecku hotova, na Karlovarsku vzala za své

Karlovy Vary/Ústí nad Labem - Rudo-oranžovou koalici v Ústeckém kraji dopekli, historicky prvním hejtmanem za KSČM by se měl stát Oldřich Bubeníček, který bude mít z každé strany jednoho náměstka. Komunisté obsadí v radě šest míst, ČSSD pět. Naopak v Karlovarském kraji jednání vítězných komunistů se sociálními demokraty zkrachovalo. Komunisté odmítli návrh ČSSD na klouzavý mandát, podle něhož by 2 roky měli většinu v krajské radě sociální demokraté a zbývající dva roky KSČM. Obě strany nadále trvají na pěti křeslech z celkových devíti v krajské radě.

K definitivnímu potvrzení spolupráce zbývá na Ústecku vyřešit konkrétní jména, o nichž si už ale budou rozhodovat strany samy. Ve vedení KSČM se po volbách objevily dva názorové proudy, jeden z nich chtěl levicovou koalici s ČSSD, druhý zase preferoval regionální hnutí Severočeši.cz a ve hře byla i vzájemná trojkoalice. Nakonec vyhrála první varianta, Bubeníček po ČSSD chtěl původně „určitou sebereflexi“, teď už ale koaličnímu partnerovi do obsazení mluvit nechce. „Obě strany se zavazují, že dodají kvalitní lidi, každá strana si za ně ručí,“ dodal nakonec. Jako ústupek to prý ale nevnímá.

Komunisté i přes vítězství ve volbách nabízeli, že přenechají ČSSD místo hejtmana, podle lídra KSČM Jaroslava Borky ale vzal za své i tento návrh. Zhruba do konce příštího týdne se chtějí sociální demokraté postupně sejít se zástupci dalších stran a debatovat o koaličních možnostech. Šéf týmu vyjednávačů ČSSD Jakub Pánik uvedl, že sociální demokraty k tomu dovedla neústupnost KSČM i jejich návrhy na personální obsazení krajských funkcí. „Dveře pro jednání o koalici s KSČM jsou stále pootevřené, ale to by musela přijít s jinými návrhy,“ dodal Pánik.

Borka označil přístup ČSSD za málo konstruktivní, chová se podle něj, jako by volby vyhrála. Dnešní schůzku označil za „velmi dynamickou a rychlou, která ale posunula dohodu o koalici až na samou hranici propasti“. Míní, že KSČM byla dosti vstřícná, ovšem její návrhy sociální demokraté neakceptují.

V pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu bude KSČM mít 14 lidí, ČSSD získala 13 křesel. Následuje ODS a Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst, oba subjekty mají po pěti mandátech. Sdružení TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj a Alternativa mají shodně po čtyřech mandátech. Krajský soud stále řeší stížnost na výsledek voleb v Zádubu-Závišíně.

Středočeská ČSSD si více rozumí s ODS než s komunisty

Středočeská ČSSD má podle svého šéfa Miloše Petery blíž k dohodě s ODS než s komunisty. Občanští demokraté podporu zatím nevyloučili a vyžádali si doplnění k předloženému programovému prohlášení. Komunisté menšinovou vládu ČSSD podpořit odmítají, trvají na postech v radě. Jasněji má být v pondělí, kdy bude jednat vedení středočeské sociální demokracie.

„Nabídli jsme jim místa v dozorčích radách nemocnic, protože to je vždycky velmi zajímalo, mohli by se podílet na strategických rozhodnutích rady,“ přiblížil Petera. Člen vyjednávacího týmu ODS Raduan Nwelati označil pro ČT za „krajně nepravděpodobné“, že by středočeští občanští demokraté podpořili menšinovou vládu. „Na druhou stranu chceme znát podrobnosti jejich programu, abychom se rozhodli kvalifikovaně, a ne jen proto, že oni jsou z ČSSD a my z ODS,“ dodal.

Reportáž Josefa Kvasničky a Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)