Heger: Po uklidnění vládní krize by se mohla doplnit správní rada VZP

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) předpokládá, že by se po překonání vládní krize a odchodu některých rebelů ODS ze sněmovny mohlo podařit doplnit správní radu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Předsedou rady je Marek Šnajdr a zasedá v ní i Petr Tluchoř, oba přitom opustili dolní komoru. Od jara má vládní koalice v radě tři neobsazená místa, noví členové by tak měli posílit vliv ministerstva a potažmo vlády – v sázce je třeba odvolání šéfa VZP Pavla Horáka.

„My jsme řekli svůj požadavek na doplnění členů správní rady. Zatím čekáme na reakci pana premiéra. Ta věc samozřejmě teď bude mít nějaký politický vývoj, je třeba vyčkat trošku klidnějšího příštího týdne. Řádné zasedání správní rady je plánováno na 26. listopadu. To bude takový klíčový den, jak se to bude dále ubírat,“ podotkl Heger. Ten už dříve uvedl, že neobsazení uvolněných postů je „čistě politická záležitost a souběh dění v koalici a v ODS“.   

Podle dostupných informací zatím premiér Petr Nečas (ODS) jednání v kabinetu o doplnění rady odmítal. V radě z rebelů zasedají Boris Šťastný, Petr Tluchoř a Marek Šnajdr. „Také my čekáme, jestli budou mít ti poslanci, kteří byli jmenováni sněmovnou a teď z ní odcházejí, zájem ve správní radě dál pracovat, nebo ne,“ uvedl Heger. 

Exposlanci ze správní rady VZP odejít nemusejí, nezasedají v ní totiž jen zákonodárci. Šnajdr už uvedl, že by rád pokračoval. Deník Právo napsal, že by ale mohl v ředitelské funkci vystřídat Horáka. Naopak Lidové noviny uvedly, že by se novým šéfem VZP mohl stát bývalý plzeňský hejtman Petr Zimmermann (ODS). 

VZP je největší zdravotní pojišťovna v zemi, má na starosti 6,2 milionu obyvatel. Letos by přes ni podle plánu mělo protéct kolem 146 miliard korun ze zdravotního pojištění. Správní rada má 30 členů, deset jmenuje vláda a 20 volí sněmovna. Ve vládní části však od jara chybí tři členové.