Blažek stáhl žalobu na soudce. Dostal se do střetu zájmů?

Praha – Transparency International (TI) upozornila na střet zájmů, do kterého se mohl dostat ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), když stáhnul kárnou žalobu na místopředsedu krajského soudu v Brně Jana Kozáka. Blažek totiž dříve působil u brněnského soudu jako konkursní správce a soudce Kozák mu přidělil konkurzy firem, na kterých současný ministr spravedlnosti vydělal miliony korun. Omilostněný soudce čelil kárné žalobě kvůli průtahům při insolvenci.

Developerská firma Sceptrum se v lednu tohoto roku obrátila na ministerstvo spravedlnosti s tvrzením, že ji poškodily průtahy v insolvenčním řízení vedeném soudcem Kozákem. Firma se opírá o znalecký posudek, který vyčíslil škodu na necelých deset milionů korun. První muž resortu, v té době ještě Jiří Pospíšil (ODS) podal kvůli průtahům na soudce Kozáka kárnou žalobu. Jeho nástupce Pavel Blažek ji ale zase stáhnul.

„Kárných žalob je spousta, takže z hlavy nevím, proč jsou stahovány,“ reagoval na dotaz ČT ministr Blažek. Jeho administrativa České televizi napsala, že ministra o stažení žaloby přesvědčil svým písemným stanoviskem sám soudce Kozák. V podrobném vyjádření prý zdůvodnil a objasnil svůj postup. Sám soudce se podle svých slov nemá právo vyjadřovat k Blažkovu rozhodnutí, ministr k němu prý má dispoziční právo.

Blažkovi coby konkurznímu správci přiděloval soudce Kozák případy jihomoravských firem v úpadku. Podle zjištění ČT šlo například o konkurzy na stavební firmy Stavex Brno nebo Minas. Jen Minas měl majetek za 75 milionů korun, za jehož zpeněžení dostal Blažek podle zákona náležitou odměnu přesahující 6,5 milionu. Schvaloval ji právě soudce Kozák.

„To je všechno deset a více let, z hlavy si to opravdu nepamatuji,“ podotýká ministr. Radim Bureš z TI považuje zastavení kárné žaloby za významnou výhodu pro dotyčného soudce. „Takže podezření na možný střet zájmů tady je,“ dodává. „Jsem úplně stejně ve střetu zájmů, jako kdybych to řízení vedl proti němu. To je po právní stránce úplně to samé,“ tvrdí Blažek. Hájí se také tím, že konkurzy mu přidělovali i jiní soudci. Navíc prý stáhnul karné žaloby i na další soudce v ČR, které podal jeho předchůdce Pospíšil. Nebyl totiž přesvědčen, že má ministerstvo v ruce dostatek důkazů.

Reportáž Jiřího Hynka o stažení kárné žaloby na soudce Kozáka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod