Stará myšlenka v novém kabátě - Zelená úsporám se vrací

Praha - Už v příštím roce budou mít lidé znovu možnost požádat o peníze na zateplení rodinného domu, výměnu kotle nebo třeba pořízení solárních panelů. I tentokrát mají úřady v úmyslu rozdělit desítky miliard korun, program ale projde změnami. Za snad nejzásadnější se dá považovat skutečnost, že až devadesátiprocentní dotace na rekonstrukce domů už lidé nedostanou. Část peněz totiž bude chtít stát od lidí zpátky.

Štědrých státních dotací využily desítky tisíc lidí. Ministerstvo životního prostředí dnes hovoří o přílišné štědrosti a mění pravidla. Část dotace se v nové vlně změní v úvěr, který budou lidé postupně splácet. „Mohli bychom některé vrácené peníze použít ještě jednou, tedy uspokojit časem více žadatelů,“ vysvětlil pro ČT ministr Tomáš Chalupa (ODS).

Ti, kdo v první vlně dostali třeba 300 tisíc, by v rámci druhé obdrželi pouze 200 tisíc a další desetitisíce by si pak s nízkými úroky mohli půjčit. Drobní žadatelé si tentokrát budou muset počkat, jako první by na peníze určené k zateplení měly dosáhnout veřejné budovy.

Nové kolo Zelené úsporám má být spuštěno za rok, na podávání žádostí se lidem otevře až sedmileté časové údobí - od roku 2013 do roku 2020. Ministerstvo rovněž slibuje, že podání žádosti na úřad dozná výrazného zjednodušení. Zelená úsporám by mohla podpořit i stavbu nejúspornějších domů - pasivních. V České republice jich zatím stojí jen 500, většina z nich vznikla právě za podpory první vlny dotačního programu.

Zelená úsporám tématem Událostí (zdroj: ČT24)