Jubilejní výstava upozorní na zákeřnosti roztroušené sklerózy

Praha - Až 19 tisíc Čechů se potýká s roztroušenou sklerózou, u mladých lidí je to nejčastější onemocnění nervového systému. Na chorobu a její projevy upozorňuje jubilejní desátý ročník výstavy Cesta za duhou. Na ní prezentují svá díla autoři, kteří roztroušenou sklerózou sami trpí. Malby, sochy, fotografie ale i třeba šperky si návštěvníci mohou přijít prohlédnout od zítřka až do konce listopadu do centra HUB na pražském Smíchově.

Dvaačtyřicet autorů do vystavených děl promítlo své pocity, umělecká činnost je pro ně jedním ze způsobů, jak se s diagnózou vyrovnat. „Výstava ukazuje jejich pohled na svět, co se pro ně s diagnózou roztroušené sklerózy změnilo. A zároveň chceme upozornit na tuto chorobu veřejnost, proto volíme veřejná místa,“ říkají kurátorky výstavy Klára Zápotocká a Veronika Bratrychová.

První projevy roztroušené sklerózy jsou různé, od mravenčení v rukou a nohou přes poruchy vidění až po neustálou únavu. Řadu nemocných proto ani nenapadne navštívit lékaře. „Zprvu jsem tomu nepřikládal váhu, protože ono se to ze začátku zhoršuje tak nějak pomalu,“ popisuje Petr Horňák, jeden z umělců s roztroušenou sklerózou. Nejčastěji nemoc přichází mezi 20 a 40 rokem života.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)