Policie zastavila stíhání jednatele Likérky Drak, o metanolu nevěděl

Praha - Státní zástupce Roman Kafka minulý týden zastavil trestní stíhání jednatele Likérky Drak Pavla Čanigy. K výrobě téměř 12 tisíc lahví kontaminovaného alkoholu opatřeného etiketami a kolky likérky mělo dojít ve společnosti VAPA Žeranovice. Následně bylo zboží dovezeno do skladu Verdany ve Zlíně, kde mělo být předáno k další distribuci. Podle žalobce z výpovědi zadržených osob vyplývá, že vše proběhlo bez Čanigova vědomí. Kafka ale zároveň uvedl, že počet obviněných může narůst, nevyloučil ani opětovné stíhání Čanigy. Zopakoval, že v případu bude podaná jedna společná obžaloba.

V době zahájení Čanigova trestního stíhání z ohrožování zdraví závadnými potravinami nebyla podle Kafky známá výpověď Roberta Sedlaříka, jednatele společnosti Verdana. Jednatele společnosti VAPA Žeranovice Viktora Koláčka už sice tehdy policie vyslechla, svou výpověď ale později změnil. Oba muži uvedli, že Čaniga o výrobě alkoholu v Žeranovicích nevěděl. „Následně bylo toto zboží dovezeno do skladu Verdany ve Zlíně, kde mělo být dáno k další distribuci,“ uvedl Kafka. Podle výpovědi Sedlaříka opět bez vědomí Pavla Čanigy. „Nadále bude vedeno další řízení a není vyloučeno opětovné trestní stíhání této osoby, jakož i dalších osob,“ dodal žalobce. 

Policie stále neví o asi pěti tisících litrech toxického alkoholu

V Česku mělo být vyrobeno zhruba 15 tisíc litrů kontaminovaného alkoholu. Kriminalisté mají do současné doby povědomí o deseti až jedenácti tisících litrech. „Čtyři až pět tisíc litrů nemáme zadokumentováno, kde se mohou nacházet,“ uvedl zlínský kriminalista Jindřich Kučera. Toxická směs měla být namíchaná v opavském skladu. Pochází z ní i 12 tisíc láhví s logem Likérky Drak. Podle Kafky byl tento alkohol vyrobený ze dvou tun směsi: „Je to velmi významná část původní namíchané směsi v Opavě.“ Jednatel VAPA Žeranovice podle Kafky popsal, jak a od koho si dvě tuny původní směsi opatřil, i to, jakým způsobem a kdo mu dovezl lahve, etikety a kolky Likérky Drak. „Směs byla zajištěna, nemohla nikoho ohrozit,“ uzavřel žalobce. Další podrobnosti k případu ale sdělit odmítl.  

Čaniga rozhodnutí vítá: Od počátku jsem měl pravdu

Sám Čaniga rozhodnutí přivítal a zopakoval, že nikdy neměl s metanolovou aférou nic společného s tím, že od začátku tvrdil, že jde o padělky. „Ukázalo se, že je to pravda. Mám všechno v pořádku, už z toho chci konečně Likérku Drak vynechat,“ uvedl Čaniga. Dodal, že nyní usiluje o to, aby likérka mohla opět obnovit výrobu. Případné vymáhání škod, které firmě kvůli spojení s aférou vznikly, prý ještě neřešil.

Čaniga je teď podezřelý už jen z daňového úniku, když líh z jeho firmy zamořil a poškodil čistírnu odpadních vod. "Tento případ je ve stadiu prověřování, nikdo zatím nebyl obviněn,“ informoval šéf zlínského vyšetřovacího týmu Metyl Jindřich Kučera.

Zlínští kriminalisté postupně přebírají případy z celé republiky, pracují na nich dvě desítky policistů. Krajská policie nyní stíhá 45 lidí, z toho 12 vazebně. Připojeny už byly spisy například z Olomouckého, Jihomoravského, Moravskoslezského, Karlovarského nebo Libereckého kraje. K převzetí jsou připraveny kauzy z Plzeňského, Jihočeského či Královéhradeckého kraje. Podle státního zástupce Jiřího Zemka je jen v Moravskoslezském kraji stíháno 21 lidí, z toho sedm vazebně. Počet obviněných ale není podle žalobců konečný. „Dá se předpokládat, že naroste o 15 až dvacet lidí,“ uvedl Kafka.

Tři osoby jsou k dnešnímu dni stíhané pro trestný čin obecného ohrožení v úmyslné podobě. Podle policie jde o dva muže, kteří otrávenou směs namíchali, a o distributora ze Zlínska, který ji uvedl do oběhu. Hrozí jim 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest. Převážná většina ostatních je stíhaná pro trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami. „Postupně dochází k překvalifikaci jednání z neúmyslného na úmyslné,“ dodal Kafka.

Největší případy související s daňovými úniky a výrobou nelegálního alkoholu byly podle státního zástupce Ilji Khaina předány Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Kafka potvrdil, že jde o kauzu kolem podnikatele Radka Březiny.