Vládu možná čeká personální rošáda

Praha - Změny ve vládě jsou podle zákulisních informací na spadnutí. Ještě tento týden by mělo získat nové vedení ministerstvo práce a sociálních věcí. Premiér Petr Nečas ale nevyloučil, že přijdou i další změny. Začaly se objevovat i spekulace, zda si koaliční partneři ministerstva mezi sebou nevymění. Jak velké změny budou a kolik demisí a nových žádostí o jmenování nakonec premiér ponese na Hrad, může být jasné v pátek. Až do čtvrtka je totiž prezident na návštěvě Rakouska.

Jaromír Drábek skončil v čele resortu na konci října. Nahradit ho má bývalá senátorka Ludmila Müllerová. S jejím jmenováním se čekalo na to, zda vláda ve sněmovně dostane důvěru. „Jsem přesvědčen, že tento resort potřebuje ministra nebo ministryni, proto budeme jednat v této věci relativně rychle,“ uvedl premiér. Vláda získala důvěru už minulý týden, nový ministr ale stále jmenovaný nebyl. Začaly se proto šířit spekulace, zda si vládní partneři v rámci revize koaliční smlouvy ministerstva mezi sebou nevymění. „Personální změny nejdou vyloučit…,“ podotkl Nečas.

Scénářů běhá ve vládních kuloárech hned několik

Jeden ze scénářů údajně počítá s tím, že by se na ministerstvo práce a sociálních věcí přesunul ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). ODS totiž často kritizuje šéfa zdravotnictví za to, že nedělá potřebné reformy. Hegera by pak mohl v čele resortu nahradit například Boris Šťastný (ODS), který předsedá zdravotnímu výboru sněmovny a je i členem rady VZP.

Poslední dobou se ale nejvíc mluví o odchodu ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM). Premiér ho na kongresu ODS kritizoval za nefunkční registr vozidel. Pokud by systém dál kolaboval, vyzvala by Dobeše k přijetí odpovědnosti i jeho vlastní strana. Na Dobešovo místo by mohl přijít také někdo z ODS. Resort je totiž považován za jeden z nejdůležitějších i kvůli rozdělování miliardových zakázek. 

Ustavující sněm LIDEM
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Ve hře je ale i sloučení resortu dopravy a ministerstva průmyslu, což navrhuje vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Nejasnou budoucnost má i ministerstvo pro místní rozvoj v čele s Kamilem Jankovským (LIDEM). O tom, že tento úřad bude zrušen, se mluví už roky. LIDEM ale údajně vadí, že by přišli o ministerský post. ODS ale zase tvrdí, že strana s osmi poslanci musí mít méně ministrů, než když ve vládě byly Věci veřejné.

Reportáž Vladimíra Keblúška o možných změnách ve vládě (zdroj: ČT24)

Na vrtkavé židli už delší dobu sedí i ministr obrany Alexandr Vondra. Právě o obraně se mluví jako o ministerstvu, které by mohl obsadit výměnou za dopravu někdo ze strany LIDEM. Ve hře je poslanec a místopředseda LIDEM Viktor Paggio. V kuloárech se ale zmiňuje i jméno vicepremiérky Karolíny Peake.