Bradáčová popouští uzdu žalobcům. Svou práci hlásit nemusejí

Praha – Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová spustila první změny v úřadě, který uprostřed léta převzala od Vlastimila Rampuly. K dnešnímu dni tak pro podřízená státní zastupitelství končí povinnost ohlašovat Praze kauzy, na kterých pracují. V rámci zeštíhlení vrchního státního zastupitelství zrušila Bradáčová i některé vedoucí posty.

Podle Lenky Bradáčové až dosud platilo, že do pražské kanceláře vrchního žalobce povinně putovaly od podřízených státních zástupců informace o všech trestných činech úředníků i politiků, zejména týkaly-li se případy zneužívání pravomocí, i o korupci. K tomuto předávání informací přitom mělo docházet i ve chvíli, kdy policie teprve pořizovala odposlechy.

„V minulosti to platilo tak, že to bylo bezvýjimečné, to znamená v kterékoli fázi trestního řízení,“ konstatuje Bradáčová. Podle spekulací některých médií následně docházelo k tomu, že zastupitelství citlivé kauzy zametávalo pod koberec. „Do budoucna budeme vyžadovat pouze informace, které nemohou kauzu ohrozit,“ dodává Bradáčová. „To znamená v situaci, kdy informace přestává být citlivou, kdy nejsou nasazeny operativně pátrací prostředky atd.“

Slova vrchní žalobkyně potvrzuje i její náměstek Adam Bašný. „K únikům informací z trestních řízení docházelo a my se snažíme najít nástroje, abychom těmto únikům zabránili. Toto je jeden z preventivních nástrojů.“

Bradáčová škrtá místa

Změnou projde také vlastní struktura úřadu. Nová šéfka se rozhodla obejít hned bez několika funkcí, a zmizí tak neobsazená místa dvou ze tří náměstků, propříště bude na pražském zastupitelství pracovat jen jeden. Končí taky pozice vedoucích oddělení, do budoucna budou stačit jejich nadřízení, čili ředitelé odborů. „Bylo to neuvěřitelné zdržování celé práce úřadu a bylo to, dá se říci, snižování odpovědnosti konkrétních státních zástupců,“ informuje Bašný.

Úřad se pod vedením Bradáčové také vrátil ke dvěma starším případům. Které to jsou, ale nechce upřesnit.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)